Klik hier voor de reactie van de AWP op de plannen van de Stuurgroep Aanpassing Belastingherziening – plus onze suggesties voor oplossingen!

PERSBERICHT

Herziening waterschapsbelasting in cruciale fase

Waterschapspartij wil eerlijke tarieven voor huishoudens

22 juni 2020 – Op 2 juli komt de Stuurgroep Aanpassing Belastingstelsel van de Unie van Waterschappen voor de derde keer bij elkaar. De Algemene Waterschapspartij (AWP) wil aandacht voor de hoge tarieven voor huishoudens. Durft de voorzitter van de stuurgroep, ex-staatsseretaris Menno Snel, wel door te pakken? De AWP wil dat de 21 dijkgraven de opdracht aan de Stuurgroep verbreden zodat ook de pijnpunten van de burgers worden opgelost.

Lees hier de lange versie met alle achtergrondinformatie

Ex-staatssecretaris Menno Snel is voorzitter van de Stuurgroep Belastingaanpassing van de Unie van Waterschappen (foto: Henriette Guest, Wikicommons) 

Huishoudens

De landelijke opbrengst van de watersysteemheffing bedroeg 1,5 miljard euro in 2019. Huishoudens droegen maar liefst 79% bij: 41% vanuit de solidariteitsheffing plus 38% als waterschapsbelasting op woningen. “En wat iedereen vergeet, is dat huurders via de huur ook waterschapsbelasting over hun woning betalen”, zegt Ron van Megen, voorzitter van de Algemene Waterschapspartij. Boeren dragen 9% bij aan de watersysteemheffing, en bedrijven ook 9%. Wegbeheerders iets meer dan 2% en natuurterreinen 0,2%.

De Algemene Waterschapspartij vindt de verhouding tussen huishoudens, boeren en bedrijven volledig uit balans. Landbouw en bedrijfsleven hebben bij de Unie van Waterschappen aangedrongen op ‘een gelijkmatige tariefsontwikkeling’. Dat wil de AWP ook, maar feit is dat de waterschapslasten in 2019 alleen bij de huishoudens omhoog gingen, met 53 miljoen euro. Door het ingewikkelde belastingstelsel bleven landbouw en bedrijfsleven uit de wind. “Dat moet echt eerlijker, een flinke correctie is nodig”, zegt Van Megen.

Klein bier

De leden van de Unie van Waterschappen, dat zijn dus de 21 dijkgraven van Nederland, hebben de stuurgroep opgedragen om de befaamde weeffout in de boerentarieven op te lossen. “Dat is zeker belangrijk, maar nu gaat de discussie alleen nog over boerentarieven en worden de hoge waterschapslasten voor huishoudens vergeten. “Boeren dragen landelijk 9% bij en straks daalt dit misschien naar 8%. Klein bier vergeleken met de 79% die huishoudens betalen”, zegt Hans Middendorp, vicevoorzitter van de AWP.

Bovendien is de boerenweeffout eenvoudig op te lossen. In waterschaps-jargon:  door de subcategorie wegen over te hevelen van de categorie Ongebouwd naar Gebouwd. “Daar zijn goede argumenten voor. Er moet wel iets worden bedacht voor de heffingsgrondslag, want voor huizen en bedrijven wordt de WOZ als maatstaf gebruikt en wegen hebben nou eenmaal geen WOZ-waarde.”

Grote Weeffout

Voor woningen en bedrijven geldt hetzelfde waterschapstarief op onroerend goed, maar de WOZ-waarden van woningen zijn veel harder zijn gestegen dan van bedrijven. Huiseigenaren en woningverhuurders dragen in de categorie Gebouwd nu 80% bij (572 miljoen euro) en bedrijven slechts 20% (136 miljoen euro). “Helaas is de wetgever vergeten om tariefdifferentiatie tussen woningen en bedrijven op te nemen in de Waterschapswet”, zegt Van Megen. Bij gemeenten bestaat tariefdifferentiatie al lang en wordt een bedrijf ca. 4x hoger aangeslagen dan een woning.”

“Voor ons is dit de Grote Weeffout, omdat het over veel meer geld gaat.” De water-schapsbelasting op huizen is sinds 2009 zelfs met 27% méér  gestegen dan op bedrijven”, benadrukt Van Megen. “Dat scheelt zo maar 50 miljoen per jaar die huishoudens méér betalen – en bedrijven dus minder, want zo werkt het in de waterschapsbelasting. Huishoudens zijn de melkkoe van de waterschappen.”

Verbreden

Tot verdriet van de Algemene Waterschapspartij hebben de 21 dijkgraven de Grote Weeffout niet meegenomen in hun opdracht aan de stuurgroep. De Unie wil daar later naar kijken, nadat de waterschapsbelasting door de Tweede Kamer is geweest. Van Megen is daar duidelijk over: “Dit is een parkeertruc om de belangen van de huishoudens op de lange baan te schuiven. Eerst moet de wetswijziging door de Tweede en Eerste Kamer en daarna wil iedereen minstens voor 10 jaar rust op het wetswijzigingsfront. Het is nu of nooit’.

De AWP wil dat de 21 dijkgraven de opdracht aan de stuurgroep verbreden. “Want als de stuurgroep nu de Grote Weeffout niet oplost,  gaan Tweede Kamerleden zich straks met de details van de waterschapsbelasting bemoeien. En hoe dat uitpakt, weet natuurlijk niemand.”

 

 

 

 

 

 

Ron van Megen en Hans Middendorp

 

De Algemene Waterschapspartij zoekt mensen met hart voor water.

Doe jij ook mee? Steun de AWP met jouw bijdrage van 25 euro per jaar!

Word lid!

Laatste nieuws en opiniestukken

Bigbags met ijzerzand tegen blauwalg in zwemwater

Nieuws Pilot om fosfaat uit het water te halen 2 juli 2020 -Zwemmers en hengelsporters hebben een hekel aan blauwalg. Het ziet er vies uit en je kunt er z...

Doe mee voor schoon water en droge voeten in Amsterdam en het Gooi

Nieuws Wie helpt mee met een nieuwe afdeling van de AWP? Water is een essentieel onderdeel van onze leefomgeving. Het waterbeheer moet nu op orde zijn, ma...

Herziening van de waterschaps-belasting in cruciale fase - Algemene Waterschapspartij wil eerlijke tarieven huishoudens

Opinie Algemene Waterschapspartij wil eerlijke tarieven voor alle huishoudens Klik hier voor de reactie van de AWP op de plannen van de Stuurgroep Aanpas...