Thales van Milete wordt gezien als de vroegste wetenschapper van de Oudheid. De bekendste uitspraak van Thales luidt: ‘Alles is Water’.
Water is beweeglijk en veranderlijk. Water verandert bij verhitting in stoom, en bij bevriezing in vaste stof. Water is noodzakelijk om alle vormen van leven in stand te houden.
De AWP gaat uit uit van het belang van water en klimaat voor de leefbaarheid van onze samenleving. Denk bijv. aan zeespiegelstijging, hoosbuien, overstromingen zoals in Limburg in 2021 – maar ook om zomerse hittestress in steden en verdroging van de natuur. In brede zin gaat het om onze leefomgeving: luchtkwaliteit, stikstofcrisis, grondwatertekorten, chemische stoffen zoals bestrijdingsmiddelen.
De AWP wil een mooiere en schonere wereld. Met ruim aandacht voor water en klimaat. Want de toekomst is van ons allemaal. En voor ons allemaal. Onze kernwaarden zijn leefbaarheid en duurzaamheid.
Leefbaarheid gaat over onze levenssfeer, onze leefomgeving, waar wij wonen, werken en recreëren. Onze leefomgeving staat onder druk. De belangrijkste bedreigingen komen door menselijk handelen: klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit
Duurzaamheid gaat over schoon lucht en schoon water, zuinig gebruik van grondstoffen en beperking van onze ecologische voetafdruk. Milieu-effecten van industrie en landbouw vormen een bedreiging voor ons leven en onze gezondheid en moeten zoveel als mogelijk worden geminimaliseerd.
Onze leefomgeving staat onder druk. Het klimaat verandert, er zijn meer hoosbuien en ook vaker hittegolven en lange perioden van droogte. Steden verstenen steeds verder. Natuurgebieden verdrogen. De bodem daalt door lage grondwaterstanden, niet alleen in de polders maar maar ook in woonwijken.
Een gezonde leefomgeving is niet meer vanzelfsprekend. De biodiversiteit holt achteruit, PFAS in de bodem en drinkwater, fijnstof in de lucht, drinkwater tekorten in oost Nederland, eikenprocesierups en tijgermug plagen, bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit, incidenten met gevaarlijke stoffen. De kwaliteit van water, bodem en lucht staat onder druk als gevolg van chemische stoffen uit de industrie, bestrijdingsmiddelen uit de landbouw, stikstof uit de veehouderij, fijnstof uit het verkeer, etc.
Landelijk beleid op het gebied van ‘leefbaarheid’ en ‘duurzaamheid’ wordt regionaal uitgevoerd door de provincies, waterschappen en gemeenten. De AWP gaat voor maximaal resultaat als het gaat om leefbaarheid en duurzaamheid.
De AWP kijkt naar de toekomst en ontkent de klimaatverandering niet. Wij willen dat Nederland zich actief voorbereidt op de effecten van klimaatverandering en ook maatregelen neemt om de oorzaken van klimaatverandering tegen te gaan. Onze economie wordt circulair en kringlooplandbouw wordt de norm. Nieuwe technieken zoals energie uit waterstof en aquathermie bieden kansen om onze energiebehoefte op een CO2 neutrale manier op peil te houden. Nederland moet zo worden ingericht dat de opwarming van de steden stopt, periodes met droogte kunnen worden opgevangen en de drinkwater gegarandeerd is.
Water is in Nederland is bepalend voor onze ruimtelijke ordening. Niet alles kan overal: waar huizen worden gebouwd kan geen hemelwater de grond inzakken. Dijken kunnen niet eindeloos worden verhoogd. De drinkwatervoorziening moet gegarandeerd zijn. Natuurgebieden zijn essentieel om onze voedselproductie en de inwoners gezond te houden. We moeten leren leven met de gevolgen van klimaatverandering. De manier waarop we met het water in onze leefomgeving omgaan moet echt anders. Voor onszelf en voor onze kinderen.
Klimaatverandering is een mondiale uitdaging en wereldwijd zijn er initiatieven die de klimaatverandering aanpakken. De AWP sluit zich aan bij de EU Green Deal maar voor een welvarend land als Nederland moet de lat hoger liggen en kunnen we zeker versnellen. Wij vinden dat ons klimaatbeleid de doelstellingen Glasgow 2021 ruimschoots moet halen, liefst al in 2040.
De AWP is van oorsprong een waterpartij, met veel deskundigheid op het gebied van watermanagement en klimaatadaptatie. Wie water zegt, zegt klimaat: hoosbuien, droogte, grondwater, drinkwater, bodemdaling, verdroging van natuurgebieden, hittestress in steden, al deze uitdagingen zijn verbonden met water. Wie water zegt, zegt droge voeten en veilige dijken. Wie water zegt, zegt schoon water zonder PFAS en zonder bestrijdingsmiddelen.
Hoe doen we dat? De AWP wil gezond water in een gezonde wereld, maar we zijn geen hemelbestormers en geen protestpartij. De AWP zoekt de samenwerking met andere politieke partijen om onze kernwaarden ‘duurzaamheid’ en ‘leefomgeving’ optimaal in het uitvoeringsbeleid van provincies en waterschappen te verankeren.
De AWP is in 2008 opgericht en in 2023 doen we voor de vierde keer mee aan de waterschapsverkiezingen. Nieuw is dat de AWP in 2023 het speelveld verbreedt naar de provincies, omdat alles wat met water te maken heeft veel verder gaat dan de waterschappen. De provincies zijn verantwoordelijk voor de ruimtelijke ordening, klimaatadaptatie, landbouw, natuurgebieden, drinkwatervoorziening, bodemdaling en nog veel meer. De AWP is dus geen ééndagsvlieg maar een landelijke partij die zich specifiek richt op “duurzaamheid” en “leefbaarheid” in de provincies en de waterschappen.
Waar plaatsen we de AWP in het politieke spectrum?
Doe mee met de AWP !
Samen voor water en klimaat
Voor maar 45 euro per jaar
Jongeren: 25 euro per jaar
Welkomstkorting eerste jaar