Algemene Waterschapspartij AWP valt op met eigen verkiezingslied

AWP brengt verkiezingsthema’s zingend onder de aandacht

15 feb. 2019 – “De waterschapsverkiezingen dreigen te worden ondergesneeuwd door thema’s als het klimaatakkoord en het kinderpardon.” Dat zegt Ron van Megen, voorzitter van de Algemene Waterschapspartij (AWP) en AWP-lijsttrekker bij waterschap Vallei en Veluwe. “Muziek maakt complexe onderwerpen licht en toegankelijk.” De AWP heeft de belangrijkste waterschapsthema’s daarom ingezongen en daagt tegenkandidaten nu uit om met AWP-lijsttrekkers op lokale radio- en televisiezenders in debat te gaan over die onderwerpen.

Verkiezingslied van de AWP

Het AWP-verkiezingslied stipt verschillende thema’s aan die de AWP nauw aan het hart gaan, van waterveiligheid tot milieuthema’s als fosfaten, invasieve exoten, muskusratten en klimaatadaptatie. Het AWP-lied is geschreven door Arie van Beelen en gezongen door Fanny Alofs op de originele melodie van ‘Waterloo Road’.

“Als AWP-kandidaat voor het waterschap Aa en Maas, ben ik goed bekend met de grote waterschapsthema’s.” vertelt Van Beelen. “De tekst had ik dan ook snel op papier staan.” Die tekst sloeg ook meteen aan bij Fanny Alofs: “Wat mij bij het inzingen van deze tekst trof was de zin ‘wel deskundig maar niet politiek’. Dat zou ik zo graag terug willen zien in de wereld van alle andere beleidsmakers.”

O mijn AWP, o mijn AWP
deskundig maar niet politiek
verstand van water en techniek
da’s mijn AWP

Met het verkiezingslied wil de AWP de aandacht vestigen op het werk van de waterschappen. “De AWP- lijsttrekkers willen over al die onderwerpen in debat en ook over onderwerpen die hyperlokaal spelen”, zegt Van Megen. “Waar het nu vooral om gaat, is dat we eens in de publieke arena debatteren over de waterschappen en het werk dat ze doen. Dat werk wordt door klimaatverandering steeds belangrijker. Kiezers moeten in staat gesteld worden om geïnformeerde keuzes te maken. Dat is nu niet het geval.

Zangeres Fanny Alofs zingt het AWP verkiezingslied (foto: Fanny Alofs)

Meer aandacht voor waterthema’s

De AWP hoopt dat de regionale journalistiek in aanloop naar de verkiezingen veel aandacht vestigt op lokale waterschapsthema’s. “We hopen vooral dat kandidaatbestuurders door lokale RTV-zenders worden uitgedaagd om live de degens te kruisen met elkaar”, zegt Hans Middendorp, lijstrekker van de AWP in het hoogheemraadschap van Delfland daarover. “Waterschapsbestuurders moeten niet alleen goede bestuurders zijn. Ze moeten ook beschikken over veel kennis van waterbeheer. Laat ze die materiedeskundigheid maar eens etaleren. Stel ze op de proef.”

Vooral de oneerlijke verdeling van de waterschapsbelasting tussen huishoudens en het bedrijfsleven zit de AWP dwars. “De vervuiler moet méér betalen, de burgers minder, zo simpel is het”, vindt Middendorp. De AWP hoopt dat nu op lokaal niveau stevige openbare debatten worden gevoerd over de kostenverdeling. “Die debatten zijn belangrijk omdat burgers geen weet hebben van hoe oneerlijk de lasten verdeeld zijn”, legt AWP-vicevoorzitter Hans Middendorp uit. “Ze realiseren zich bovendien niet dat de lasten de komende decennia ongetwijfeld heel hard gaan stijgen. We moeten daarom op lokaal niveau gaan praten over hoeveel burgers, bedrijven en boeren profiteren van het werk van hun waterschap en of dat deze ongelijke lastenverdeling nog langer rechtvaardigt.”

AWP niet politiek wel deskundig

De Algemene Waterschapspartij doet op 20 maart 2019 onder de naam ‘AWP niet politiek wel deskundig’ mee aan de verkiezingen in 19 van de 21 Nederlandse waterschappen. De AWP is onafhanleijk van andere politieke partijen en doet alleen mee aan de waterschapsverkiezingen.

 

Verkiezingslied AWP niet politiek wel deskundig (klik op afbeelding)

 

Liedtekst

O mijn AWP
Bebloemde dijken, sterk en hoog
Zo houden wij de voeten droog
De veiligheid hoeft geen betoog
Bij mijn AWP

Het water zuiver, kikkers blij
T’ is gen-X en fosfaten vrij
Dat wordt bepleit door mijn partij
Ja mijn AWP

Refrein:

O mijn AWP, o mijn AWP
Deskundig maar niet politiek
Besluiten volgens de ethiek
Verstand van water en techniek
Da’s mijn AWP

Het land te nat, het land te droog
Het waterpeil ’t hoeft geen betoog
Mag niet te laag en niet te hoog
Vindt mijn AWP

De hoosbui die gaat in de sloot
De regenton onder de goot
Geen visser die gebruikt nog lood
Door mijn AWP

Refrein

Geen plaag meer van de muskusrat
Exoten en het navelblad
De bever in zijn habitat
Door mijn AWP

Op tijd aan ’t werk voor het klimaat
En energie die niet meer schaadt
Is het advies voor de dijkraad
Van mijn AWP

Refrein

Met dank aan:
* Arie van Beelen (tekst)
* Fanny Alofs (zang en muziek)
* Marina Eckhardt en Glenny Davidse (beeld en bewerking)
Originele melodie:
“WATERLOO ROAD”
By MIKE DEIGHAN and MIKE WILSH
INTERSONG MUSIC LTD (PRS)
All rights administered by Warner/ Chappell Music Holland B.V.

 

Doe mee met de AWP !
AWP voor water, klimaat en natuur
Voor maar 45 euro per jaar
Jongeren: 25 euro per jaar
Plus welkomstkorting!

Word lid!

AWP wil belasting op leidingwater voor bedrijven en datacentra

Opinie 9 aug. 2022 - Door klimaatverandering staat Nederland de komende jaren voor grote uitdagingen op watergebied, zoals kurkdroge zomers, een dalende ...

Nederlanders verbruiken meer drinkwater dan Belgen

Nieuws 5 aug 2022 - De zomer van 2022 is droog, boeren mogen niet meer sproeien en de rivieren staan laag. Zuinig omspringen met drinkwater is nuttig en ...

AWP wil veel meer aandacht voor schoon en gezond water

Opinie 1 aug 2022 - Bijna alle rivieren, meren en sloten in Nederland voldoen niet aan de Europese kwaliteitsnormen, wat sancties als vergunningstops tot...