WATERSCHAPSPARTIJEN WILLEN ERKENNING DOOR MINISTER PLASTERK

De twee waterschapspartijen Water Natuurlijk en de Algemene Waterschapspartij willen erkenning door minister Plasterk als landelijke partij. Die erkenning is nodig om in aanmerking te komen voor financiële steun aan de waterschapspartijen, zoals voor landelijke politieke partijen gebruikelijk is.

Lees ook: ‘Waterschapspartijen willen ook financiële ondersteuning’ 

Waterschapspartijen willen financiële ondersteuning van Rijk

17 okt 2016 – De Algemene Waterschapspartij en Water Natuurlijk hebben samen meer dan 25% van de stemmen gekregen bij de landelijke waterschapverkiezingen in 2015. Toch krijgen AWP en WN nauwelijks financiële ondersteuning. Onze gekozen bestuurders hebben meer dan 1 miljoen stemmen gekregen. Toch worden onze organisaties vrijwel niet financieel ondersteund voor het borgen van onafhankelijke democratische vertegenwoordiging en continuïteit.

Algemene Waterschapspartij en Water Natuurlijk dringen aan bij Minister Plasterk om financiële ondersteuning bij de waterschapsverkiezingen in 2019

In een brief aan minister Plasterk dringen John Steegh, voorzitter van Water Natuurlijk, en Ger de Jonge, voorzitter van de Algemene Waterschapspartij AWP, samen aan op financiële ondersteuning voor het democratisch functioneren in de waterschapspolitiek. Beide partijen vragen ook steun van de Unie van Waterschappen voor lokale waterschapspartijen die niet zijn verbonden aan een landelijke partij.

Waterschappen oudste kern van Nederlandse democratie

De waterschappen behoren tot de kern van de Nederlandse democratie volgens de Grondwet. Alle overheidslagen met uitzondering van de waterschappen kennen regelingen om het functioneren van hun besturen te ondersteunen. Het is logisch als de nationale overheid zich medeverantwoordelijk voelt voor het functioneren van de democratie in de waterschappen.

De opkomst voor de waterschapsverkiezingen in 2015 bedroeg 44%,  slechts drie procent minder dan de opkomst voor provinciale staten.  In 2008 was de opkomst slechts 27%.

Ter vergelijking noemen AWP en WN de politieke samenwerkingscombinatie Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) die bij de provinciale verkiezingen één zetel heeft weten te verwerven in de Eerste Kamer met landelijk minder dan 1% van de stemmen. Door deze zetel kan de de OSF rekenen op circa € 250.000 voor partijondersteuning en – ontwikkeling. WN en AWP, samen goed voor meer dan 20 keer zoveel kiezers, mogen dan toch evenzeer rekenen op een goede financiële regeling om het democratisch functioneren van de waterschappen te verstevigen?

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor het gezamenlijke persbericht van AWP en WN

 

 

Doe mee met de AWP !
Samen voor water en klimaat,
voor maar 45 euro per jaar.

Word lid!

Leefbaarheid van Nederland blijft altijd belangrijk

Opinie 19 jan 2022 - Fokke van Zeijl maakt zich zorgen om de leefbaarheid van ons land over 50 jaar. De vergezichten van Fokke gaan verder dan alleen de ...

Levering drinkwater Overijssel in gevaar, AWP pleit voor integraal grondwaterbeheer

Nieuws 6 jan 2022 - Waterbedrijf Vitens wil dat de provincie Overijssel voorrang geeft aan de winning van drinkwater, zelfs als dat ten koste gaat van de...

Happy New Year? De wereld staat in de fik!

Opinie 31 dec. 2021 - Happy New Year! De AWP wenst iedereen een mooi 2022. Samen aan de slag voor water en klimaat. Want de wereld staat in de fik, met t...