AWP-er Constantijn Wekx is eerste Klimaatburgemeester van Amersfoort

Het werk van de waterschappen wordt enorm beïnvloed door klimaatverandering

28 okt 2021 – Vandaag zijn in heel Nederland 142 Klimaatburgemeesters benoemd. Constantijn Wekx van AWP Vallei en Veluwe is Klimaatburgemeester van Amersfoort. De Klimaatburgemeesters zijn onderdeel van de Nationale Klimaatweek.

De AWP vindt klimaatverandering en waterbeheer twee kanten van dezelfde medaille. Klimaatverandering moet ook veel hoger op de agenda van waterschappen en provincies. En jongeren moeten hun inbreng leveren, door zich verkiesbaar te stellen.

AWP-er Constantijn Wekx eerste Klimaatburgemeester van Amersfoort (AD, 28 okt 2021)

 

Klimaatburgemeester van Amersfoort

Het klimaatburgemeesterschap is een onderdeel van de Nationale Klimaatweek, die dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd. Het is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en het wordt een week waarin activiteiten worden georganiseerd die tonen wat er al gebeurd op het gebied van klimaat, maar vooral ook om te inspireren. Aan de Nationale Klimaatweek wordt aandacht besteed op televisie, via programma’s en via reclame, en op sociale media. Het valt ook samen met de Klimaatconferentie COP26 in Glasgow.

“Ik wil aan dacht besteden aan de de waterschappen en hoe hun werk om onze omgeving leefbaar te houden, wordt beïnvloed door de klimaatveranderingen”

Klimaatburgemeester is een symbolische eretitel, je krijgt geen echte ambtsketting, de fanfare komt niet voor je spelen en je mag ook geen lintjes knippen of toespraakjes houden. Het idee is dat iedereen, overheid, bedrijven en ook jijzelf iets kan doen voor het klimaat, groot of juist klein. De klimaatburgemeesters zijn inwoners die al iets doen, ieder op hun eigen manier en dat graag willen vertellen en delen met iedereen. En dat kan van alles zijn: De tuin vergroenen, elektrisch gaan rijden, zonnepanelen nemen, het huis isoleren, minder voedsel willen verspillen, etc.

Extra aandacht voor Klimaat

Iedere Klimaatburgemeester mag en kan deze week zelf iets organiseren rondom zijn eigen ‘ding’ of thema en op zijn eigen wijze aandacht hiervoor vragen. Ik wil uiteraard dat er tijdens deze week ook aandacht besteed wordt aan de waterschappen en hoe hun werk wordt beïnvloed door de klimaat-veranderingen. Vaak gaat het bij klimaat namelijk al snel over windturbines, zonnevelden of warmtepompen en niet meteen over water. Terwijl wateroverlast en droogte (watertekort) de belangrijkste uitdagingen zijn voor Nederland.

Een van mijn activiteiten deze week is een fietstocht van mijn woonplaats Amersfoort naar het waterschapskantoor van mijn waterschap Vallei en Veluwe in Apeldoorn. Naar oppervlakte is Vallei en Veluwe is een van de grootste waterschappen in Nederland. De fietstocht bracht me langs de nieuwbouwwijken in het noorden van Amersfoort en de rivier Laak via Hoevelaken en de Hoevelakense beek naar Terschuur, Voorthuizen en verder dwars over de Veluwe en de Aardmansberg, met in de afdaling de bekende Apeldoornse iconen als Julianatoren en ’t Loo.

Een kopje koffie drinken op het waterschapskantoor zat er helaas niet meer in (ik was er wel voor uitgenodigd). Ik kwam aan net na kantoortijd. Ik had het rustig aan gedaan. Het was het mooie zonnige dag. Binnenkort schrijf ik de dijkgraaf nog een mooie brief.

Constantijn Wekx, 
Klimaatburgemeester van Amersfoort

AWP Vallei en Veluwe

Doe mee met de AWP !
Samen voor water en klimaat,
voor maar 45 euro per jaar.

Word lid!

Leefbaarheid van Nederland blijft altijd belangrijk

Opinie 19 jan 2022 - Fokke van Zeijl maakt zich zorgen om de leefbaarheid van ons land over 50 jaar. De vergezichten van Fokke gaan verder dan alleen de ...

Levering drinkwater Overijssel in gevaar, AWP pleit voor integraal grondwaterbeheer

Nieuws 6 jan 2022 - Waterbedrijf Vitens wil dat de provincie Overijssel voorrang geeft aan de winning van drinkwater, zelfs als dat ten koste gaat van de...

Happy New Year? De wereld staat in de fik!

Opinie 31 dec. 2021 - Happy New Year! De AWP wenst iedereen een mooi 2022. Samen aan de slag voor water en klimaat. Want de wereld staat in de fik, met t...