AWP wil dat Huisvuilcentrale HVC zich houdt aan ‘Balkenende-norm’

2 mei 2016 – De Algemene Waterschapspartij heeft een motie opgesteld voor de gemeenten en waterschappen die aandeelhouder zijn van Huivuilcentrale HVC.
De motie roept op om er bij de Raad van Commissarissen van HVC op aan te dringen om de directiesalarissen vrijwillig te verlagen tot de Balkenende-norm.

Update 2 september 2016: Algemeen Directeur van HVC kondigt vertrek aan
(zie naschrift onderaan dit blog)


Huisvuil en rioolslib

verbrandt het huisvuil van de gemeenten en het slib dat overblijft in de rioolwaterzuivering. HVC heeft 46 gemeenten plus zes waterschappen uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Friesland als aandeelhouder. Initiatiefnemer Peter Vonk: “ik vergelijk HVC met een semi-publieke instelling: een NV met overheden als aandeelhouders.” De zes waterschappen hebben samen een aandeel van 13% in HVC. HVC verbrandt het slib dat overblijft ná zuivering van het rioolwater. Namens de waterschappen is Hans Oosters lid van de Raad van Commissarissen van HVC. Oosters is dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard én voorzitter van de Unie van Waterschappen.

‘Commercieel salaris’

Formeel hoeft HVC als zogenoemde ‘verbonden partij’ zich niet te houden aan de Wet Normering Topinkomens (WNT). De Algemene Waterschapspartij wil toch dat directeur Wim van Lieshout en de drie andere directieleden zich vrijwillig conformeren aan de WNT.  HVC is immers geen gewoon commercieel bedrijf, want het ondernemersrisico is beperkt omdat de deelnemende overheden garant staan voor eventuele financiële tegenvallers. Toch krijgt de directeur van HVC een ‘commercieel salaris’ van 260 duizend euro, ruim boven de Balkenende-norm.

‘HVC leidt al jaren verlies’

Vonk: “Natuurlijk mag een bestuurder geld verdienen, maar wij vinden dat het wel binnen het redelijke moet blijven en een afspiegeling moet zijn van waar je verantwoordelijk bent en de risico’s die je draagt.” Vonk wijst erop dat de directie van HVC voor hun salaris niet afhankelijk is van de prestaties van het bedrijf. “HVC heeft verlies geleden en toch krijgt de directeur 260 duizend euro plus ieder jaar 67 duizend euro voor zijn auto.”

De verliezen van HVC worden uiteindelijk verrekend in de tarieven voor de gemeenten en waterschappen voor de verbranding van hun huisvuil en rioolslib, en daarmee draait uiteindelijk de betaler van gemeente- en waterschapsbelastingen op voor de kosten.

“Wij vinden het niet ‘leuk’ om met iemands portemonnee bezig te zijn, maar het gaat ook om een maatschappelijk en moreel besef dat dit soort salarissen niet bij deze semi-publieke rol hoort. Kennelijk is dat besef nu nog niet zo groot” aldus Vonk.

Lees hier:
Motie tegen topsalaris directie Huivuilcentrale HVC  (Binnenlands Bestuur, 2 mei 2016)

 

Peter Vonk

fractievoorzitter AWP Hollands Noorderkwartier

 

Noordhollands Dagblad, 30 april 2016.

Naschrift 2 september 2016

Algemeen directeur Wim van Lieshout van afvalverwerker HVC heeft zijn vertrek aangekondigd. Het bedrijf is de vuilophaler in Lelystad, Zeewolde, Urk en Noordoostpolder. De Raad van Commissarissen gaat op zoek naar een opvolger. Eerder dit jaar ontstond er ophef in de gemeenteraden van Urk en Noordoostpolder over het jaarsalaris  van Van Lieshout. Dat ligt met 262.000 euro ruim boven de zogeheten Balkenende-norm van 178.000 euro.

Kort geleden kondigde de Raad van Commissarissen van HVC aan naar het salaris van de 54-jarige algemeen directeur te willen kijken. In de aandeelhoudersvergadering in juni hebben de aandeelhouders, waaronder zes waterschappen en 45 gemeenten, de kwestie van het jaarsalaris aangekaart.

 

  

 

Doe mee met de AWP !
Samen voor water en klimaat,
voor maar 45 euro per jaar.

Word lid!

Leefbaarheid van Nederland blijft altijd belangrijk

Opinie 19 jan 2022 - Fokke van Zeijl maakt zich zorgen om de leefbaarheid van ons land over 50 jaar. De vergezichten van Fokke gaan verder dan alleen de ...

Levering drinkwater Overijssel in gevaar, AWP pleit voor integraal grondwaterbeheer

Nieuws 6 jan 2022 - Waterbedrijf Vitens wil dat de provincie Overijssel voorrang geeft aan de winning van drinkwater, zelfs als dat ten koste gaat van de...

Happy New Year? De wereld staat in de fik!

Opinie 31 dec. 2021 - Happy New Year! De AWP wenst iedereen een mooi 2022. Samen aan de slag voor water en klimaat. Want de wereld staat in de fik, met t...