Bigbags met ijzerzand tegen blauwalg

Pilot om fosfaat uit het water te halen

2 juli 2020 -Zwemmers en hengelsporters hebben een hekel aan blauwalg. Het ziet er vies uit en je kunt er ziek van worden. Door water van de bodem naar boven te pompen en tegelijk het fosfaat te verwijderen, verbetert de waterkwaliteit. Hopelijk ontstaan daardoor minder vaak problemen met blauwalg. De pilot* in zwemplas de Put te Werve in Rijswijk duurt 2 jaar.

De Algemene Waterschapspartij is blij met dit praktische initiatief om de water-kwaliteit te verbeteren. Elders, bijv. in de Toolenburgerplas in de gemeente Haarlem-mermeer, zijn ook goede resultaten behaald met het rondpompen van diep water. En het toepassen van ijzerzout is mogelijk ook een oplossing om schoon water in te laten in de Delftse Hout?

Zwemplas Put te Werve met ponton (bron: Delfland)

 

Blauwalg

Zoals zoveel zwemplassen in Nederland heeft ook zwemplas Put te Werve in Rijswijk ’s zomers veel last van blauwalgen. Sommige soorten blauwalg zijn giftig en als je per ongeluk water met veel blauwalgen doorslikt, kun je buikpijn krijgen. Bij warm weer en ruime aanwezigheid van voedingsstoffen in het water, groeien de blauwalgen snel en komen er heel snel heel veel blauwalgen. Precies op het moment dus dat mensen willen zwemmen!

Hoe werkt de proef ?

Er liggen twee pontons in zwemplas Put te Werve. Aan elke ponton hangt een bigbag met ijzerzand, een product dat overblijft na de drinkwaterzuivering van grondwater. IJzerzand wordt veel gebruikt in de waterzuivering om fosfaten te verwijderen. In de zak zit een pomp die water van de bodem van de plas aanzuigt. De fosfaten binden zich aan het ijzerzand, en het schone water stroomt er via een fonteintje uit. Zo ontstaat er ook meteen circulatie in het water.

De hengelsportvereniging Club Te Werve en zwemvereniging RZV ‘de Put’ gaan de komende twee jaar elke maand monsters nemen van het water bij de ingang van de pomp, van het water uit het fonteintje en van het water in de plas, om te zien of het water fosfaten verliest en of dit merkbaar is in de plas. De Algemene Waterschaps-partij pleit al heel lang voor meer samenwerking met verenigingen en organisaties die belang hebben bij een goede waterkwaliteit.

Water wordt van de bodem door de bigbag met ijzerzand gezogen (bron: Delfland)

 

Wat gaan zwemmers en hengelaars ervan merken?

Het gaat om nu nog om een pilot, om te kijken of de techniek ook echt werkt. De pilot is natuurlijk veel te klein om de hele zwemplas vrij te krijgen van fosfaat. Maar als blijkt dat deze methode werkt in de strijd tegen blauwalgen, dan komen er zeker meer bigbags met ijzerzand.

Tijdens deze twee jaar durende proef kan er gewoon gebruik gemaakt worden van de plas. Het is niet toegestaan om op de pontons te klimmen. De zwemvereniging en de hengelsportvereniging zullen hierop gaan letten.

* de 2-jarige proef met ijzerzand wordt uitgevoerd door ingenieursbureau Arcadis.

 

 

 

 

Hans Middendorp

 

 

 

De Algemene Waterschapspartij zoekt mensen met hart voor water.

Doe jij ook mee? Steun de AWP met jouw bijdrage van 25 euro per jaar!

Word lid!

Laatste nieuws en opiniestukken

Aquathermie en grondwater op wensenlijstje van de formateur

Opinie 3 maart 2021 - Op 17 maart zijn er verkiezingen voor de 2e Kamer. Belangrijke thema's als water, klimaat en leefomgeving krijgen maar weinig aandach...

Opnieuw uitstel beslissing over de geborgde zetels?

Nieuws Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving wil brede discussie over taakveld van de waterschappen 7 jan. 2021 - Er is te weinig tijd om nog vóór de water...

Nederlanders worden steeds waterbewuster, nieuwe campagne Waterbazen van start

Nieuws 'Waterbazen' nieuwe campagne van de 21 waterschappen 28 oktober 2020 - Drie op de vier Nederlanders vindt dat 'iedereen' een bijdrage moet leveren ...