Blijft je huis wel droog bij een hoosbui?

AWP wil urgentie maatregelen tegen wateroverlast

20 juli 2018 – Het klimaat verandert en langdurige droogte en hoosbuien komen steeds vaker voor. Nu is voor heel Nederland in kaart gebracht in welke huizen het risco bestaat dat het regenwater je huis in stroomt. Bluelabel heeft voor het stedelijk gebied in alle gemeenten in Nederland precies berekend wat de impact is van een extreme bui. De Algemene Waterschapspartij wil véél meer urgentie op maatregelen om wateroverlast zo veel mogelijk te voorkomen.

E-label: water over de vloer (bron: TheDigitalArtist – Pixabay)

Risico wateroverlast voor 8 miljoen huizen in beeld

Meestal wordt er van een hoosbui gesproken bij 50 tot 60 mm in een uur. Maar ook bij 40 mm in een half uur kan het gebeuren dat souterrains en kelders onderlopen. Uitgangspunt voor Bluelabel is een fictieve, uiterst extreme bui van 93 mm regen in 70 minuten. Vervolgens is die extreme bui losgelaten op hele wijken en is voor zo’n 8 miljoen huizen berekend wat de impact zou zijn. Een A-label betekent een bijzonder kleine kans op wateroverlast, maar een E-label betekent: water over de vloer!

Gemeenten en waterschappen moeten voor eind 2019 een stresstest hebben uitgevoerd om de gevolgen van klimaatverandering in beeld te brengen. Zo’n test laat onder meer zien in welke straten, buurten of gebieden hoosbuien tot problemen kunnen leiden.

Onderaan hellend gebied kun je vanzelfsprekend al gauw wateroverlast verwachten. Zoals in Gulpen-Wittem, Beek, Kerkrade en Schinnen. En in Nijmegen en de omgeving van Groesbeek. Ook binnensteden hebben doorgaans eerder last van wateroverlast dan buitenwijken of landelijke gemeenten. Bijvoorbeeld in Enschede, Haarlem, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam.  Er ligt veel steen en asfalt in de stad en het water kan niet makkelijk in de grond wegzakken.

Klik op de kaart voor de interactieve versie  (bron: Bluelabel)

AWP: wateroverlast sámen met bewoners oplossen

De Algemene Waterschapspartij wil véél meer urgentie om maatregelen uit te voeren om wateroverlast zo veel als mogelijk te voorkomen. Dit is het derde speerpunt van de AWP in de waterschapsverkiezingen in 2019.

Wateroverlast is een maatschappelijk probleem, dat niet alleen met wetten en regels kan worden opgelost. Een breed waterbewustzijn is essentieel. Ook commerciële partijen zoals tuincentra en hoveniers moeten hun verantwoordelijkheid nemen om hun klanten goed te informeren.

Concreet pleit de AWP voor een betere samenwerking tussen gemeenten, waterschappen én ook de bewoners! ‘Mensen serieus nemen’ is het tweede speerpunt van de AWP in de waterschapsverkiezingen in 2019.

 

Hans Middendorp
vicevoorzitter AWP

 

De Algemene Waterschapspartij zoekt mensen met hart voor water.

Doe jij ook mee? Steun de AWP met jouw bijdrage van 25 euro per jaar!

Word lid!

Laatste nieuws en opiniestukken

Watersysteemheffing moet eerlijker, zegt de AWP

Opinie Waarom krijgen bedrijven korting op de watersysteemheffing? De AWP vindt al jaren dat burgers te veel waterschapslasten betalen ten opzichte van be...

Nederland heeft steeds vaker dorst. Nieuw TV programma #Waterman zoekt het uit!

Nieuws Nieuw TV programma #Waterman 8 april 2021 - De zeespiegel stijgt, de zomers worden heter en droger. Nederland heeft steeds vaker dorst. Water, een ...

Waterschapsbelasting: huiseigenaren en huurders toch de klos?

Nieuws VNO-NCW op de koffie bij minister Infrastructuur en Waterstaat 6 april 2021 - Na een intensieve consultatie met alle belanghebbenden is het pakket ...