Gevolgen klimaatverandering steeds erger

En aanpassing aan die gevolgen wordt steeds moeilijker

28 feb. 2020 – De gevolgen van klimaatverandering worden steeds extremer en de effecten op mens en natuur ook. De weersextremen stapelen zich op. Ja, we kunnen onze omgeving daarop aanpassen. Dachten we tot nu. Maar volgens het IPCC zitten er grenzen aan de mogelijkheden voor mens en dier om zich aan het veranderende klimaat aan te passen. Ook zou 30 tot 50 procent van het aardoppervlak beschermde natuur moeten worden.

Het nieuwste IPCC-rapport laat zien dat er grenzen zijn aan hoever we ons kunnen aanpassen, zoals bijv. met hogere dijken en grotere waterbuffers. Natuurlijk moeten en kunnen waterschappen en provincies veel meer doen om ons land aan te passen aan klimaatverandering. De AWP zit er bovenop, maar we worden ingehaald door de werkelijkheid. De klimaatverandering gaat (te) snel.

IPCC: gevolgen klimaatverandering steeds erger (bron: NOS)

 

Urgentie

De AWP wil veel meer urgentie voor water en klimaat, en ook veel meer zorg voor de natuur. Want de natuur kan de snelle veranderingen niet bijbenen, concludeert het IPCC. En chemische stoffen, bestrijdingsmiddelen, PFAS, stikstof, het moet allemaal veel minder. Voor een gezonde leefomgeving. En voor onze eigen gezondheid.

Het IPCC zegt dat de noodzaak om CO2-uitstoot versneld tegen te gaan, groot is. De CO2-uitstoot zal wereldwijd naar (bijna) nul moeten. En niet pas in 2050, maar al in 2030 – en dus is het nu echt tijd om te beginnen. Daarom steunt de AWP ook de energietransitie, die mooi samenvalt met een einde aan de afhankelijkheid van Russisch aardgas.

Waterschappen

En waterschappen kunnen nog veel meer doen. De AWP vraagt al heel lang aan de waterschappen om de regie te nemen bij het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering (‘klimaat-adaptatie’). Benoem klimaatadaptatie als extra kerntaak van de waterschappen. En stel dan een klimaatheffing in, naast de watersysteemheffing, om daar ook genoeg budget voor op te halen.

 

IPCC rapport voert druk op politici nog verder op (bron: Trouw)

Doe mee met de AWP !
AWP voor water, klimaat en natuur
Voor maar 45 euro per jaar
Jongeren: 25 euro per jaar
Plus welkomstkorting!

Word lid!

AWP wil belasting op leidingwater voor bedrijven en datacentra

Opinie 9 aug. 2022 - Door klimaatverandering staat Nederland de komende jaren voor grote uitdagingen op watergebied, zoals kurkdroge zomers, een dalende ...

Nederlanders verbruiken meer drinkwater dan Belgen

Nieuws 5 aug 2022 - De zomer van 2022 is droog, boeren mogen niet meer sproeien en de rivieren staan laag. Zuinig omspringen met drinkwater is nuttig en ...

AWP wil veel meer aandacht voor schoon en gezond water

Opinie 1 aug 2022 - Bijna alle rivieren, meren en sloten in Nederland voldoen niet aan de Europese kwaliteitsnormen, wat sancties als vergunningstops tot...