Nederlanders worden steeds waterbewuster

‘Waterbazen’ nieuwe campagne van de 21 waterschappen

28 oktober 2020 – Drie op de vier Nederlanders vindt dat ‘iedereen’ een bijdrage moet leveren om wateroverlast en watertekort te voorkomen. Dit blijkt uit een steekproef onder ruim 1000 respondenten. De Algemene Waterschapspartij is blij verrast. “Want toen wij 12 jaar geleden de Algemene Waterschapspartij oprichtten, waren veel mensen nog maar nauwelijks waterbewust”, zegt Hans Middendorp, AWP-lid van het eerste uur.

Ruim vijftig procent van de ondervraagden doet ook zelf al iets om wateroverlast rondom het huis te beperken. Bijna de helft van de tuinbezitters vervangt tegels voor gras of planten. Van de Nederlanders met een eigen dak heeft al 16% het dak ook vergroend. En bijna een kwart van de Nederlanders haalt zwerfvuil weg uit het water of langs de waterkant.

“Uit deze cijfers spreekt een enorme betrokkenheid bij de eigen leefomgeving”, concludeert Middendorp. “Mensen dragen ook bij door bijvoorbeeld geveltuintjes aan te leggen. En steeds meer scholen leggen watervriendelijke schoolpleinen aan.”

Waterbazen. Klik op de afbeelding om de video te zien. De campagne Waterbazen is een initiatief van alle 21 waterschappen in Nederland.

 

Waterbazen zitten bij de AWP

Passie voor water, klimaat en duurzaamheid

In de nieuwe publiekscampagne Waterbazen worden mensen aangemoedigd om iets tastbaars te doen voor schoon en voldoende water. Zo groeit stap-voor-stap het waterbewustzijn.

“Waterbazen zitten bij de AWP”, lacht Ron van Megen, voorzitter van de Algemene Waterschapspartij. “Onze achterban heeft een passie voor water, maakt zich zorgen om het klimaat en is betrokken bij de eigen leefomgeving.”  De AWP stelt het belang van het water centraal en komt op voor de belangen van de inwoners. Aan de ene kant willen wij eerlijke tarieven voor de inwoners  en anderzijds ijvert de AWP voor meer waternatuur en veel minder bestrijdingsmiddelen in het water”, zegt Van Megen. “Boeren en bedrijven hebben hun eigen lobby in de waterschapspolitiek, maar de inwoners betalen veruit het grootste deel van de rekening.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat vooral jongeren tussen de 18 en 35 jaar meer willen doen dan ze nu doen om watertekort of -overlast te voorkomen. “Jongeren hebben een eigen plek binnen de AWP”, legt Glenny Davidse uit. Glenny, zelf jonger dan 35 jaar, is lid van het landelijk bestuur van de AWP. “Binnen AWP Jong proberen wij de aandachtspunten die jongeren belangrijk vinden, ook meer voor het voetlicht te krijgen. Zo is onze bezorgdheid om klimaatverandering vaak groter dan bij volwassenen. En jongeren hebben vaak meer oog voor biodiversiteit rondom het water.”

Waterbazen. Klik op de afbeelding om de video te zien. De campagne Waterbazen is een initiatief van alle 21 waterschappen in Nederland.

 

 

Word lid. Steun de AWP!

 

Water.  Klimaat.  Duurzaamheid.

 

 

 

De Algemene Waterschapspartij zoekt mensen met hart voor water.

Doe jij ook mee? Steun de AWP met jouw bijdrage van 25 euro per jaar!

Word lid!

Laatste nieuws en opiniestukken

Watersysteemheffing moet eerlijker, zegt de AWP

Opinie Waarom krijgen bedrijven korting op de watersysteemheffing? De AWP vindt al jaren dat burgers te veel waterschapslasten betalen ten opzichte van be...

Nederland heeft steeds vaker dorst. Nieuw TV programma #Waterman zoekt het uit!

Nieuws Nieuw TV programma #Waterman 8 april 2021 - De zeespiegel stijgt, de zomers worden heter en droger. Nederland heeft steeds vaker dorst. Water, een ...

Waterschapsbelasting: huiseigenaren en huurders toch de klos?

Nieuws VNO-NCW op de koffie bij minister Infrastructuur en Waterstaat 6 april 2021 - Na een intensieve consultatie met alle belanghebbenden is het pakket ...