Home » Nieuwsberichten » Nederlandse zeespiegel stijgt extra hard in de komende 20 jaar

Nederlandse zeespiegel stijgt extra hard in de komende 20 jaar

"Om onze dijken op te hogen, zijn we wel honderd jaar bezig"

7 juni 2017 - De zeespiegelstijging, zowel wereldwijd als regionaal, baart prof. Sybren Drijfhout grote zorgen. “Het smelten van Antarctica is een groot probleem. Er zit een vertraging in het smelten van de ijskappen, dus zelfs als we morgen stoppen met het opwarmen van de aarde, stijgt de zeespiegel nog honderden duizenden jaren door.”

Lees ook: Advies aan minister Cora van Nieuwenhuizen: maak de deltawerken af!

Mogelijk 3 meter stijging in 2100

Drijfhout vertelt over een nieuw ijskapmodel dat als worst case scenario een zeespiegelstijging in Nederland van zo’n drie meter laat zien in het jaar 2100, en misschien wel zes tot acht meter in het jaar 2200. “We weten niet precies welke gevolgen dat heeft voor Nederland. Maar als we onze dijken willen klaarmaken om enkele meters zeespiegelstijging op te vangen, zijn we wel honderd jaar bezig. We lopen dus al achter.”

Foto: Universiteit Utrecht

Geen onheilsprofeet, maar ontdekker tweede kansen

Drijfhout richt zich niet alleen op klimaatonderzoek zelf, maar legt ook de link naar beleid en bestuur. Zijn boodschap is soms een lastige, want wat er direct voor de kust van Nederland gebeurt, volgt niet altijd even vanzelfsprekend uit wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van zeespiegelstijging.

“Regionale zeespiegelstijging is echt een vak apart”, vertelt Drijfhout. “De afgelopen twintig jaar steeg de zeespiegel voor onze kust minder dan gemiddeld, en in het midden van de Noord-Atlantische Oceaan juist sterker. Maar door veranderingen in stromingen voorspel ik dat de zeespiegel aan de Nederlands kust de komende twintig jaar extra hard zal stijgen.”

Gevolgen voor de kustprovincies

Nederland zal de gevolgen van zeespiegelstijging wel gaan merken, vertelt Drijfhout. “Met dat soort voorspellingen krijg je al snel te maken met serieuze vragen als: kunnen we de kustprovincies behouden? Als we Texel verliezen, hebben we serieuze problemen.” Voelt hij zich met dit soort verhalen wel eens een onheilsprofeet? “Zo word ik wel eens genoemd, ja.

Maar de boodschap is niet alleen negatief. Het massaverlies van de ijskappen gaat schoksgewijs, omdat er diverse kantelpunten bestaan waarbij de zeespiegelstijging enorm versnelt. Daar tussenin is de zeespiegel veel minder gevoelig voor temperatuurtoename. Het verband tussen zeespiegelstijging en temperatuur ziet er een beetje uit als een trap. Als je een kantelpunt passeert, is er een trede waarop je kunt blijven staan: een temperatuurinterval waarin je tijd hebt om verdere zeespiegelstijging te beperken, zolang je het volgende kantelpunt – een nieuwe trede – niet passeert.”

Oceaan is geen teiltje

Even terug naar die tegenintuïtieve boodschap richting beleidsmakers: hoe kan het eigenlijk dat de zeespiegel niet op alle plekken even hoog staat of even hard stijgt? “De zeespiegel is niet te vergelijken met het oppervlak van water in een teiltje”, legt Drijfhout uit. Dat heeft te maken met de vorm van de aarde, stromingen en de zwaartekracht van grote landmassa’s. “Als je van Barcelona naar Istanbul vaart, ga je ongeveer honderd meter naar beneden en klim je weer honderd meter omhoog ten opzichte van het middelpunt van de aarde. En als je de Himalaya zou verplaatsen naar Gelderland, staat Amsterdam tientallen meters onder water. Dat soort fenomenen maken zeespiegelstijging een ingewikkeld verhaal.”

Zeespiegel verklaard en onbegrepen

Prof. Sybren Drijfhout (1957) studeerde natuurkunde in Utrecht met als afstudeerrichting meteorologie. Hij promoveerde bij prof. Wil de Ruijter van het IMAU. Sinds 1995 is hij als (senior) onderzoeker verbonden aan het KNMI. In 2013 werd hij benoemd tot hoogleraar Fysische Oceanografie aan de Universiteit van Southampton.

Sybren Drijfhout werd in 2015 benoemd als bijzonder hoogleraar Dynamica van het Klimaat aan de Universiteit Utrecht. Zijn leerstoel, de Buys Ballot Leerstoel, is een van de bijzondere leerstoelen van Natuur- en Sterrenkunde en maakt deel uit van het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht (IMAU).

Prof. Drijfhout spreekt zijn oratie: Zeespiegel verklaard en onbegrepen uit op 22 juni 2017 in het Academiegebouw in Utrecht.

Bron: Universiteit Utrecht

(overgenomen met toestemming)