Home » Nieuwsberichten » Tuincentrum heeft centrale rol in vergroten waterbewustzijn

Tuincentrum heeft centrale rol in vergroten waterbewustzijn

In de steden is meer dan 50% van de ruimte privé, vooral gebouwen en tuinen. Tuinbezitters zijn dan ook onmisbaar bij het voorkomen van de gevolgen van klimaatverandering, met name wateroverlast en hittestress. Zelfs tuinbezitters die geen groene vingers hebben of grote terrassen willen, kunnen toch iets doen.  Bijvoorbeeld door het opvangen of bufferen van regenwater in de beplanting, of in vijvers, waterschalen, regentonnen en door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen.

Tuincentra zijn ideale plekken om tuinbezitters te informeren en te motiveren hun tuin klimaatbestendig, watervriendelijk én tegelijkertijd ook mooi in te richten.  Er worden steeds meer producten ontwikkeld voor een watervriendelijke tuin.  De verkoop staat of valt met de manier waarop die producten worden gepresenteerd in het tuincentrum.  Het is belangrijk dat de klanten bewust zijn van de noodzaak van een watervriendelijke tuin en dat zij gemakkelijk informatie kunnen vinden over wat zij zelf kunnen doen.

Foto uit besproken 'Handboek voor de watervriendelijke tuin'

Klimaatadaptatie begint in de eigen tuin

Klimaatadaptatie is een serieuze maatschappelijke opgave.  Tuinen van particulieren en bedrijven worden steeds belangrijker om overlast bij heftige regenbuien en hittestress te voorkomen.  Maar hoe krijgen we de tuinbezitter zover dat hij/zij doet wat nodig is?  En hoe maken we tegelijk de tuin mooier en biodiverser?  Tuincentra zijn de plekken waar tuinbezitters op zoek gaan naar zulke informatie!

De kennis die bij gemeenten en waterschappen aanwezig is, kan via posters en kaarten in het tuincentrum worden opgehangen.  Nieuwsbrieven en websites van de tuincentra kunnen aandachtspunten naar voren brengen.  In tuincentra kunnen cursussen worden aangeboden, bijvoorbeeld ‘Tuinieren voor dummies’.  Of organiseer een inloopdag waarbij tuinarchitecten schetsen maken voor klimaatbestendige, watervriendelijke tuinen.

Foto uit besproken 'Handboek voor de watervriendelijke tuin'

Praktische voorbeelden van watervriendelijke tuinen

Waterschapen, gemeenten en tuincentra hebben hetzelfde belang.  Doordat steeds meer gemeenten hun burgers stimuleren en soms zelfs verplichten zelf te zorgen voor de regenwaterafvoer zal er een nieuwe groep klanten naar het tuincentrum komen.

Ter promotie van de watervriendelijke tuin is er nu ook een praktisch 'Handboek voor de watervriendelijke tuin'! Het Handboek bevat 19 infobladen waarin de gewenste maatregelen worden uitgewerkt.  Hoe ziet de maatregel eruit, bijvoorbeeld de aanleg regenwatervijver, hoe voer je dit uit en wat is ervoor nodig?  De infobladen kunnen door de tuincentra worden gedownload, geprint en vervolgens aan de klant worden aangereikt.

Samenwerking in campagnes

Gemeenten en waterschappen kunnen de tuincentra ook veel vaker betrekken in hun campagnes voor méér waterbewustzijn!  Denk bijvoorbeeld aan een campagne voor het afkoppelen van regenpijpen, waarbij er meteen ook verschillende concrete oplossingen worden voorgesteld.  Tuincentra kunnen hiervoor adverteren of info in huis-aan-huisbladen leveren.

In verschillende gemeenten en waterschappen worden subsidies gegeven voor de aanschaf van regentonnen en de aanleg van groene daken.  Steeds meer gemeenten doen ook mee met 'tegel eruit, plant erin' van Operatie Steenbreek.  En in sommige gemeenten is het al verplicht om het eigen regenwater op het eigen terrein te verwerken. Allemaal kansen voor het tuincentrum om aan te haken. En ook nog goed voor de omzet!

'Zorg ervoor dat jouw tuincentrum hét kenniscentrum wordt waar iedereen naartoe gaat voor advies en materialen'.

Tweemaal per jaar wordt landelijk de Week van Ons Water gehouden.  Er zijn allerlei ondersteunende producten beschikbaar zoals banners.  Andere landelijke momenten zijn de Boomfeestdag en het Kinderboerderijen weekend.  Ook kan natuurlijk meegedaan worden met de campagnemaanden van Tuinbranche Nederland: de Maand van de Vlinders, de Maand van de Vogels, de Maand van de Bijen, de Nationale Tuinenweek en de Maand van Natuurlijk! Water in je tuin!

Hans Middendorp
Vicevoorzitter Algemene Waterschapspartij AWP