Lees ook: ‘Waterschapspartij wil onderzoek zeesluis’ – Algemeen Dagblad, 7 mei 2018
2 mei 2018 -De zeespiegel stijgt en de bodem daalt in West-Nederland. Het afsluiten van de Nieuwe Waterweg bij Vlaardingen verhoogt de kustveiligheid bij een superstorm op de Noordzee. Want een zeesluis heeft een veel lagere faalkans dan de huidige Maeslantkering. En een zeesluis voorkomt ook overstromingen rond de Drechtsteden.
Vorige week eiste de Tweede Kamer dat het kabinet de impact van een stijgende zeespiegel op de brede welvaart in Nederland in kaart brengt. De motie over de impact van een zeespiegelstijging van 1,8 meter van kamerlid Van Raan (PvdD) werd op 24 april met 76 tegen 74 stemmen aangenomen. Volgens experts zijn de Deltawerken maar berekend op een maximale stijging van zo’n 40 cm, wat vragen oproept hoe het gesteld staat met de Nederlandse waterveiligheid ná 2050?
Maeslantkering bij Hoek van Holland (foto: Beeldbank RWS)
Hans Middendorp, wateradviseur en vice-voorzitter van de AWP, schreef eind vorig jaar een open brief aan het kabinet. Op basis van nieuwe informatie van het KNMI over een snellere zeespiegelstijging riep hij op om de Deltawerken af te maken, inclusief de aanleg van een zeesluis in de Nieuwe Waterweg bij Vlaardingen.
“Kort en goed hebben we in Nederland behoefte aan veel meer urgentie over dit onderwerp,” stelt Middendorp. Het gaat om grote infrastructurele werken, die veel tijd vragen in voorbereiding en uitvoering. Ter vergelijking: de aanleg van de oude Deltawerken heeft 44 jaar geduurd, vanaf de Watersnoodramp in 1953 tot de oplevering van de Maeslantkering in 1997.
Een gedegen onderzoek naar de economische- en maatschappelijke kosten-baten van een zeesluis in de Nieuwe Waterweg past naadloos binnen de motie Van Raan. Zegt Middendorp: “De AWP is een waterschapspartij van deskundigen en is beschikbaar om mee te praten en te denken.”
De Algemene Waterschapspartij zoekt mensen met hart voor water.
Doe jij ook mee? Steun de AWP met jouw bijdrage van 25 euro per jaar!