Home » Nieuwsberichten » Zichtbaarheid waterschappen in media moet veel beter

Zichtbaarheid waterschappen in media moet veel beter

Waterschappen belangrijke rol bij klimaatverandering

29 juli 2018 - Nederland heeft ‘het beste waterbeheer ter wereld’, zegt de voorzitter van de Algemene Waterschapspartij (AWP), Ron van Megen. ‘Alleen lijkt het wel of niemand weet hoe dat komt! De NOS zegt bijvoorbeeld in een recente reportage over droogte helemaal niets over wat de waterschappen allemaal doen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Dat moet écht beter!’.

Waterbewustzijn nog ver te zoeken op Media Park

Het is de AWP een doorn in het oog dat de landelijke media in hun berichtgeving over het klimaat de waterschappen stelselmatig onderbelichten. Terwijl klimaatverandering in Nederland vooral gaat over méér droogte, méér verzilting en méér hoosbuien, precies de belangrijkste kerntaken van de waterschappen. 'Maar wie weet dat?' vraagt Van Megen.

'Méér waterbewustzijn van de inwoners moet leiden tot meer waardering voor het werk van de waterschappen. Want de waterschappen doen al 700 jaar hun werk stilzwijgend en goed. Onze omgeving verandert ook al 700 jaar en toch hielden we steeds droge voeten. En nu met de klimaatverandering moeten we de manier waarop we omgaan met water opnieuw aanpassen. De waterschappen zijn dus nooit klaar met hun werk’.

NOS noemt de waterschappen niet in artikel over droogte (bron: NOS, 26 juli 2018).

Stedelijk gebied hotspot bij droogte en hoosbuien

‘In het stedelijk gebied vullen waterschappen en gemeenten elkaar naadloos aan’, zegt Hans Middendorp, vicevoorzitter van de AWP en partij ideoloog. ‘De gemeenten zijn de baas over de openbare ruimte en de waterschappen brengen hun expertise over water mee. Gemeenten kunnen daar nog veel meer van profiteren dan ze nu al doen'.

En als het als het aan de AWP ligt, gaan waterschappen ook flink meehelpen om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat het regenwater niet meer van het dak in het riool terecht komt. Door infiltratie van regenwater in de bodem krijgen bomen en openbaar groen minder gauw dorst bij langdurige droogte.

Waterschapsverkiezingen in maart 2019

Voor de AWP is het beperken van overlast zowel door droogte als door hoosbuien, een belangrijk speerpunt in de waterschapsverkiezingen begin volgend jaar. ‘De Algemene Waterschapspartij is niet politiek maar wel deskundig in het waterschapsbestuur’, zegt Middendorp. 'Wij zijn gericht op de lange termijn, en onafhankelijk van landelijke politieke belangen. De AWP zet zich enthousiast in voor méér waterbewustzijn in Nederland en daar hebben we de aandacht van de media hard bij nodig!'.

Ron van Megen, voorzitter Algemene Waterschapspartij

Hans Middendorp, vicevoorzitter Algemene Waterschapspartij