Happy New Year? De wereld staat in de fik!

AWP wil aan de slag met water en klimaat

31 dec. 2021 – Happy New Year! De AWP wenst iedereen een mooi 2022. Samen aan de slag voor water en klimaat. Want de wereld staat in de fik, met temperaturen die in Canada opliepen tot bijna 50 °C en wereldwijd bosbranden.

Happy new year
De wereld staat in de fik
En ik zou het willen blussen
Maar het vuur is groter dan ik

Twee jaar geleden schreef Froukje Veenstra (20) de klimaatsong ‘Groter dan ik’. Froukje is de stem van generatie Z. Haar teksten hebben allemaal een wat donkere ondertoon. Het timbre van haar generatie. In NRC staat een groot interview met Froukje.

OK Boomer?

Baby boomers denken misschien nog dat het hun tijd wel zal duren, maar voor de jonge generaties is het echt al ‘alle hens aan dek’. De CO2-uitstaat moet mondiaal naar nul, als we de gevolgen van klimaatverandering nog willen vertragen. Antarctica smelt en de Thwaitesgletsjer gaat afbreken. Dat de zeespiegel gaat stijgen deze eeuw – en nog een paar eeuwen daarna – is nu wel uitgemaakte zaak.

Ik wil een toekomst
Ik wil een verhaal
En niet voor mezelf maar voor ons allemaal

En ook in onze directe omgeving dringt klimaatverandering zich nu al op. Van de 10 warmste zomers van de laatste 100 jaar waren er acht in de afgelopen tien jaar. Tropische orkanen komen verder naar het noorden, en stormen op onze breedtegraden worden heviger. Hoosbuien zullen vaker vallen, en ook de nieuwste variant: stationaire buien, die de overstromingen veroorzaakten in Duitsland, België en Limburg. En de zomers worden warmer en droger. De grondwatervoorraden raken uitgeput, en verdroging maakt de bomen en de natuur op de drogere zandgronden kapot.

Klimaatsong ‘Groter dan ik’ door Froukje (klik hier)

 

Generatie X, Y en Z

De AWP wil de jongere generaties, de generaties X, Y en Z, betrekken bij de besluit-vorming over water en klimaat. Van nature is de AWP een partij van mensen met een passie voor water, en met veel deskundigheid. Maar al die grijze koppen kunnen voor jongeren een barrière zijn om hun ideeën in te brengen. Wij willen een goede discussie tussen de generaties te voeren. Om te kijken wat er zou moeten gebeuren, en wat haalbaar is. Om de provincies en waterschappen stap-voor-stap klimaatactief te maken. Samen voor water en klimaat!

We gaan dood dus de nood is wat hoger dan dat
’t Is klote maar laten we hopen op dat
We het redden met horten en stoten en dat
We gaan praten, vooral met elkaar
Want de crisis is hier en Den Haag is nog daar

 

“Niet verbitterd, daar zijn we nog te jong voor”

Froukje in de NRC: “We hebben het heel goed hoor hier in Nederland, maar wij zijn wel een generatie die veel op ons bord krijgt. Er hangt bij mijn generatiegenoten ook wel een soort we-gaan-toch-wel-dood-sfeer. De vergrijzing, de woningmarkt, het klimaat-probleem. Dus ja, dat. Mijn generatie is een beetje bitter. Niet verbitterd, daar zijn we nog te jong voor. Maar wel bitter.”

We zullen beven, de aarde zal bloeden
Maar ik wil een toekomst
Ik wil een kind, ik wil een carrière, een tuin, een gezin
Ik wil kunnen proeven van echt schone lucht

“Met ‘Groter dan ik’ wilde ik een boodschap overbrengen en heel veel mensen hebben dat als iets positiefs ervaren. Nu, twee jaar later, ben ik denk ik wat minder zoet. Wat minder feelgood. Toen ik dat liedje schreef, dacht ik echt dat het impact had. Net als dat je vroeger collecte ging lopen voor de ijsbeer, en dat je denkt dat die vijf euro die je ophaalt heel veel zin heeft. En als je ouder wordt… Ik denk dat ik nu gewoon iets harder geworden ben”.

Online kennismaking met AWP Jong op 13 en 14 januari. Klik hier!

 

Demonstreren of meedoen?

De wereld staat in de fik, en natuurlijk helpen liedjes om water, klimaat en leefomgeving meer aandacht te geven. Maar daarna moet de politiek die besluiten ook doorvoeren! De AWP richt zich specifiek op de besluitvorming in waterschappen en provincies. En jongeren spelen nu praktisch vrijwel geen rol in deze besluitvorming.

Terwijl juist onderwerpen als nieuwe plannen voor woningbouw en het beschermen van natuurgebieden taken zijn waarover de provincies besluiten. Het zijn besluiten voor de lange termijn, en dus superbelangrijk voor jongeren! Ook moeten we in onze ruimtelijke ordening veel meer rekening houden met hemelwater, grondwater, en oppervlaktewater. De waterschappen moeten die onderwerpen naar zich toe trekken en niet steeds wachten op Den Haag. Dat vraagt om bestuurlijk lef en een visie voor de lange termijn. En dat is de missie van de AWP. Wij sluiten onze ogen niet voor klimaatverandering.

Maar het vuur is groter dan ik
En ik stik in

De time, time ticking
De tijd tijd tikt maar door en je sluit je ogen ervoor

 

 

Klik hier: 3 redenen om lid te worden van de AWP

 

 

 

 

 

Doe mee met de AWP !
AWP voor water, klimaat en natuur
Voor maar 45 euro per jaar
Jongeren: 25 euro per jaar
Plus welkomstkorting!

Word lid!

AWP wil belasting op leidingwater voor bedrijven

Opinie 9 aug. 2022 - Door klimaatverandering staat Nederland de komende jaren voor grote uitdagingen op watergebied, zoals kurkdroge zomers, een dalende ...

Nederlanders verbruiken meer drinkwater dan Belgen

Nieuws 5 aug 2022 - De zomer van 2022 is droog, boeren mogen niet meer sproeien en de rivieren staan laag. Zuinig omspringen met drinkwater is nuttig en ...

AWP wil veel meer aandacht voor schoon en gezond water

Opinie 1 aug 2022 - Bijna alle rivieren, meren en sloten in Nederland voldoen niet aan de Europese kwaliteitsnormen, wat sancties als vergunningstops tot...