Nieuwe generatie ambitieuze waterprofessionals wil meedoen in strijd tegen klimaatverandering

Gemiddelde leeftijd in de watersector is hoog

14 mei 2018 – Opinie: Nederland staat bekend als veiligste delta van de wereld en dat willen wij behouden en overbrengen naar andere deltagebieden. Het is belangrijk dat deze waterkennis blijft bestaan en wordt overgedragen aan een nieuwe generatie watermanagers. “Inbreng van de onze generatie waterprofessionals is daarom van essentieel belang”, stelt Rosemarie van Ham.

Netwerk-generatie wil meedoen

Een ideale mix is om jong talent nu samen te laten werken met ervaren waterprofessionals, want generaties kunnen veel leren van elkaar. Het is daarom goed als jongeren zich bewust worden van wat er speelt in de wereld op het gebied van watermanagement. Om de huidige en toekomstige generaties te beschermen.

“Nu hebben we een goede waterveiligheid, maar dat betekent niet dat het zo blijft. Onze generatie is bezig met het investeren en het actief meedoen voor toekomstige oplossingen. Wij worden ook wel de ‘netwerk generatie’ genoemd die goed is in en verantwoordelijk is voor het coördineren en het samen verbinden”.

Komende generatie heeft groot probleem

De toekomstbestendigheid van onze deltawerken zijn een uitdaging. Om dit op te lossen moet een nieuw plan worden opgesteld wat gepaard gaat met extreme scenario’s voor klimaatverandering. Dit betekent dat er nu al geïnvesteerd moet worden door overheden en bedrijven om de nieuwe generatie te laten meedraaien.

“Eigenlijk zou elke Nederlandse inwoner ‘water’ als verplicht schoolvak moeten krijgen”, vindt Van Ham. “Omdat wij al Nederlanders het water vanzelfsprekend vinden, maar wij vergeten hoeveel investeringen en kennis dit nodig heeft. Onze generatie wil op nationaal niveau innoveren en vernieuwend blijven, en op internationaal niveau de concurrentiepositie vast houden en verbeteren. Altijd respect hebben voor het oude en zelf nieuwe ideeën ontwikkelen om het oude te versterken”.

Ben jij een jonge waterprofessional en wil je meedoen met de waterschapsverkiezingen in 2023? Klik hier!

Dit is een ingekorte versie van het artikel in het WAM-Magazine ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de opleiding Watermanagement aan de Hogeschool van Rotterdam.

Rosemarie van Ham

 

 

Doe mee met de AWP !
Samen voor water en klimaat,
voor maar 45 euro per jaar.

Word lid!

Leefbaarheid van Nederland blijft altijd belangrijk

Opinie 19 jan 2022 - Fokke van Zeijl maakt zich zorgen om de leefbaarheid van ons land over 50 jaar. De vergezichten van Fokke gaan verder dan alleen de ...

Levering drinkwater Overijssel in gevaar, AWP pleit voor integraal grondwaterbeheer

Nieuws 6 jan 2022 - Waterbedrijf Vitens wil dat de provincie Overijssel voorrang geeft aan de winning van drinkwater, zelfs als dat ten koste gaat van de...

Happy New Year? De wereld staat in de fik!

Opinie 31 dec. 2021 - Happy New Year! De AWP wenst iedereen een mooi 2022. Samen aan de slag voor water en klimaat. Want de wereld staat in de fik, met t...