Tegels in voortuin: groot effect op wateroverlast!

In een grotendeels betegelde tuin kan het regenwater niet weg. Maar het hemelwater moet ergens heen. Met recente fikse regenbuien heb ik er foto’s van weten te schieten als bewijs!

Plasvorming op de tegels in de voortuin van de buren

Wateroverlast opvangen in eigen tuin

5 sept 2016 – In de zomer van 2014 was er op maandag 28 juli een extreme hoosbui, die bijna de hele dag duurde en meer op een onderdompeling leek dan op regen. In het hele land was de wateroverlast en daarop volgende schade groot, hier in de buurt was bijvoorbeeld een parkeergarage onder water gelopen. En dan hadden we het nog makkelijk vergeleken met de wolkbreuken verder landinwaarts. Op veel weerstations werd meer dan 100 milliliter regen gemeten. Het was een langdurige én zeer intensieve regenbui.

Die dag twee jaar geleden heb ik goed onthouden, want er viel mij iets op. In mijn eigen tuin was nauwelijks sprake van plasvorming (oké, ik zit dan wel op zandgrond), maar de rest van de buurt stond blank. Vooral in de voortuin was het akelig duidelijk: een kleine, groene oase waar niks mis was terwijl de straat onder water stond (tot zelfs over de stoep) en hele rivieren van water uit de andere voortuinen bleven gutsen.

Voor het pad mijn voortuin in: geen plasvorming of stroompjes water naar de straat.

Foto’s tonen het verschil: met/zonder tegels

Nog steeds heb ik er spijt van dat ik toen geen foto’s kon nemen en sindsdien heb ik met mezelf afgesproken om dan ook meteen mijn fototoestel erbij te pakken als ik een nieuwe kans zag. Twee weken geleden was het dan zo ver. Eindelijk een goede intensieve regenbui, op de ochtend van wat een erg regenachtige dag zou worden die ik volledig buiten zou gaan besteden. Helaas toch nowhere near die van die ene maandag, maar een poging waard. En daarom kan ik nu – eindelijk – eens deze post maken!

De voortuinen van mijn blok zijn een perfecte plek om het effect van regen te zien. Alle huizen staan een stukje hoger dan de stoep, die weer hoger staat dan de rest van de straat. De voortuinen open daardoor lichtelijk schuin af naar de straatkant en dus blijft water niet zozeer staan, maar spoelt het allemaal richting de straatputjes. En die zijn snel vol, want bij een aardige regenbui staan er al plassen omheen.

Hierboven staat een foto van mijn voortuin tijdens de regenbui – een groene tuin met grindpaden (halfverharding). Naast mij hebben 3 van de 4 huizen in dit blok alleen – ondanks mijn enthousiasme voor groen en aanbiedingen van hulp – een vrijwel volledig betegelde voortuin. En kijk eens goed naar de foto’s hieronder, wat er gebeurt als het dan eens flink regent!

Dat is al heel anders bij de buren: het water stroomt naar de stoep…


En bij de andere buren ook, je ziet bovendien duidelijk dat het water naar de weg stroomt waar de put al is volgelopen.


Je ziet het hier ook heel goed: bij de buren komen stroompjes water vandaan (rode cirkel), terwijl er niets komt vanuit mijn tuin (voorgrond, loopt tot net voorbij de lantaarnpaal).
Iris Veltman

Verantwoording: Dit bericht is geplaatst op 5 september 2016 in:  Iris’ Garden Ecology.
(Overname met toestemming van de auteur)

 

De Algemene Waterschapspartij zoekt mensen met hart voor water.

Doe jij ook mee? Steun de AWP met jouw bijdrage van 25 euro per jaar!

Word lid!

Laatste nieuws en opiniestukken

Waterschap wordt sterker door Omgevingswet

Opinie 13 juni 2021 - Met de Omgevingswet in aantocht op 1 juli 2022 gaan de ingesleten verhoudingen tussen provincies, waterschappen en gemeenten flink ve...

Watersysteemheffing stijgt vier keer sneller dan inflatie - AWP wil eerlijke lastenverdeling

Nieuws Lastendruk huishoudens groeit zelfs met 5,4% in 2020 26 mei 2021 - De Unie van Waterschappen heeft de cijfers over 2020 bekend gemaakt. En wat blij...

Waterbeheer in tijden van klimaatverandering

Opinie Boekbespreking: Nederland Droogteland 18 mei 2021 -  Het klimaat verandert, en de manier waarop we met water moeten omgaan, verandert mee. In elk ...