Nederlanders verspillen meer drinkwater dan Belgen

AWP wil drinkwater duurder maken, zonder de lasten te verhogen

2 aug 2022 – Drinkwaterbedrijven waarschuwen dat de beschikbaarheid van drinkwater in gevaar komt. We verbruiken steeds meer drinkwater en er komen 1 miljoen huizen bij tot 2030, die allemaal op de waterleiding moeten worden aangesloten. Het grondwater raakt op en ’s zomers staan de rivieren laag.

 

Genoeg drinkwater, maar doe zuinig

Vraag: hoe maak je mensen nu bewust van drinkwater? ‘Want de kraan loopt altijd in Nederland’. Een gemiddelde Nederlander spoelt per dag 130 liter drinkwater door het riool. Omdat water nu zó goedkoop is, voelen consumenten en bedrijven niet echt de noodzaak om te besparen op drinkwater.

De AWP wil de zuiveringsheffing koppelen aan het drinkwaterverbruik. Zodat je, net als met gas en elektriciteit, méér voor het zuiveren van je rioolwater betaalt, als je méér drinkwater verbruikt. Nu betaalt ieder huishouden een vast bedrag voor zuivering van het rioolwater.

 

Zuiveringsheffing wordt zuiveringstoeslag

In de Haagse regio (waterschap Delfland) is de zuiveringsheffing een vast bedrag van 270 euro per jaar voor 2-en meerpersoonshuishoudens. De AWP wil die vaste heffing afschaffen en vervangen door een zuiveringstoeslag van 2 euro per kuub drinkwater (1 kubieke meter = 1000 liter). Een gemiddeld huishouden verbruikt 135 kuub per jaar x 2 euro = 270 euro.

‘Het ei van Columbus!’ vindt Hans Middendorp, vicevoorzitter van de AWP. Het waterschap ontvangt van alle huishoudens samen evenveel zuiveringsheffing als vroeger, maar grote verbruikers gaan iets meer betalen. En verbruik je minder drinkwater, dan betaal je ook minder zuiveringstoeslag.

Korter douchen

‘Zo wordt korter douchen of je tuin sproeien vanuit een regenton ook een beetje lonend!’ In België wordt het reinigingsrecht al gecombineerd met het drinkwaterverbruik. Ook moeten Belgen verplicht hun regenwater opvangen. En het werkt! Want een gemiddelde Belg verbruikt per dag zo’n dertig liter minder dan een gemiddelde Nederlander. Dat is een besparing van 25%. En dat is veel. Reken maar na: een besparing van dertig liter x 17 miljoen Nederlanders, elke dag!

En voor de critici: ja, de AWP wil ook dat #bedrijven zuiniger omgaan met drinkwater. Maar dat is een ander draadje. We kunnen niet alles tegelijk. Wordt dus vervolgd! Voor een uitgebreid verhaal over een prijsprikkel op drinkwaterverbruik, klik hier naar het lange artikel op de AWP-website.

 

 

 

 

 

 

Hans Middendorp, vicevoorzitter AWP Nederland