Delfland

Algemene Waterschapspartij Delfland

AWP Delfland terug van 4 naar 3 zetels

Op 22 maart 2019 zijn de waterschapsverkiezingen gehouden. De opkomst in Delfland lag fors hoger. De AWP Delfland heeft daar helaas niet van geprofiteerd. Toch heeft de AWP 12,4% van de stemmen gehaald en blijven wij met drie zetels een factor van belang in de Verenigde Vergadering van Delfland. Wij danken ons campagneteam en alle vrijwilligers voor hun tomeloze energie en inzet om de speerpunten van de AWP onder de aandacht te brengen van de kiezers.

Lees ook: Verkiezingsuitslag hoogheemraadschap van Delfland (25 maart 2019)

Na een langdurig formatieproces met alle voorzitters van de 8 politieke partijen en 3 categorieën was op 9 mei eindelijk de kogel door de kerk en zijn vier leden uit de Verenigde Vergadering aangewezen als lid van het Dagelijks Bestuur (DB). Tot onze teleurstelling was er geen plaats voor de AWP Delfland in het DB.

Lees ook: AWP Delfland niet in het Dagelijks Bestuur (10 mei 2019)

AWP niet politiek wel deskundig

Meer lezen over waar wij ons voor inzetten?
Check dan de
nieuwsberichten onderaan deze pagina!
Je kunt ons ook volgen op Facebook en op Twitter.


Lees verder Onze speerpunten Nieuws

Doe je ook mee?

De AWP zoekt mensen met hart voor water, die willen meedenken over oplossingen voor waterproblemen.

Met jouw bijdrage van € 20, - per jaar steun je ons!

Word lid!

Agenda

Nieuws en opiniestukken

Weer dode vissen in Delfland na maaien van sloten

Nieuws 9 aug. 2019 – De AWP Delfland vraagt al jaren aandacht voor het visvriendelijk maaien van de slootkanten in Delft en omgeving. Eind juli is er ...

Nog steeds te veel bestrijdingsmiddelen in Delfland

Nieuws 24 juli 2019 – De chemische waterkwaliteit is in 2018 weer een klein stukje ‘minder slecht’ geworden, met het laagste aantal bestri...

AWP Delfland ook 'aan de slag voor water'

Nieuws College van Delfland zonder AWP vrijdag 10 mei 2019 – Vorige week is een breed bestuursakkoord gesloten tussen alle 11 fracties en categorieën...

Dijkgraaf van Delfland spreekt voor zijn beurt

Nieuws ‘Lasten waterschap kunnen komende jaren best wel eens stijgen’, zegt dijkgraaf op WOS 16 maart 2018 – De AWP Delfland heeft met ver...

Progressief of conservatief stemmen voor het hoogheemraadschap Delfland

Nieuws Er valt zeer veel te kiezen! De vijf grootste partijen in het Algemeen Bestuur van het hoogheemraadschap vallen uiteen in een conservatief blok van V...

Bodemdaling gaat sneller dan je denkt

Opinie 13 maart 2013 – Waterschappen, gemeenten en provincies moeten met bodemdaling aan de slag. Grondwater speelt daar een belangrijke rol in, zegt...

Onze kandidaten

1. Hans Middendorp (Voorburg West)

lees verder

2. Antoinette Jans (Den Haag Bezuidenhout)

lees verder

3. Ko Heijboer (Maassluis)

lees verder

4. Poul de Haan (Delft)

lees verder

5. Frans van Kasteren (Rijswijk)

lees verder

6. Anne van Hagen-Rooijen (Schiedam)

lees verder

7. Coline Lugassy (Schiedam)

lees verder

8. Gelske van Beusekom (Delft)

lees verder

9. Kees van der Plas (Delft)

lees verder

10. André Faber (Den Haag)

lees verder

11. Loes Elshof (Delfgauw)

lees verder

12. Johan van Dalen (Maassluis)

lees verder

13. Edzo Ebbens (Schiedam)

lees verder

14. Mark Lucassen (Voorburg Essensteijn)

lees verder

15. Anton Janssen (Den Haag Leidschenveen)

lees verder

16. Thabo Huisman (Den Haag Valkenbos)

lees verder

17. Marie-Lène Onland (Den Haag Wateringseveld)

lees verder

18. Cor Hoekzema (Maassluis)

lees verder

19. Marcel Tielemans (Den Haag Duinoord)

lees verder

20. Esther den Draak (Vlaardingen)

lees verder

21. Peter van Bruggen (Delft)

lees verder

22. Lammert Bouwer (Den Haag Scheveningen)

lees verder

23. Casper van den Herik (Den Haag Morgenstond)

lees verder

24. Sipke van der Werf (Voorburg West)

lees verder

25. Steven Klinge (Delft)

lees verder

26. Jeroen Schellart (Delft)

lees verder

27. Guido van der Wedden (Delft Olofsbuurt & Westerkwartier)

lees verder

28. George de Ceuninck van Capelle (Den Haag Bezuidenhout-West)

lees verder

29. 'kWaak

lees verder
Regionale Speerpunten van de AWP Delfland

Waterschapsbelasting voor huishoudens in Delfland omlaag

Delfland is met stip het duurste waterschap van Nederland. Huishoudens betalen al gauw meer dan 100 euro meer dan andere waterschappen in Zuid-Holland. De Algemene Waterschapspartij AWP wil daarom voor de komende vier jaar voor alle huishoudens de nullijn aanhouden.

Nuttige stoffen en energie terugwinnen uit rioolwater

Rioolwater zit vol met grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden. De AWP wil beginnen met het fosfaat en de vezels van WC-papier terug te winnen voor hergebruik. Bijkomend voordel is dat er dan minder slib overblijft, dat per vrachtwagen naar de vuilverbranding in Dordrecht gaat. Ook kan er veel meer energie uit rioolwater worden gewonnen, door het slib beter te vergisten waardoor er meer groengas vrijkomt en door de warmte uit het afvalwater te halen met een warmtewisselaar.

Verwijder kroos en rode rivierkreeftjes uit de waternatuur

Bekend voorbeeld zijn de grachten in de binnenstad van Delft, die in warme en zonnige zomers helemaal dichtgroeien met kroos. Kroos is een niet-inheems plantje, dat snel groeit. Met het verwijderen van het kroos worden ook de voedingsstoffen nitraat (N) en fosfaat (P) uit water geoogst (dezelfde voedingsstoffen als in mest). Misschien zou kroos kunnen worden gebruikt als groenbemester? De rode rivierkreeftjes vormen een plaag in de vele sloten van de regio Delfland. Bovendien vreten ze alle waterplanten op en er zijn zoveel kreeftjes, dat bijvoorbeeld het aantal vissen sterk afneemt. Kreeftjes uit de 'Hollandse polder' kunnen een aantrekkelijk streekproduct worden. De AWP Delfland pleit voor samenwerking met beroepsvissers en sportvissers om de aantallen rivierkreeftjes binnen de perken te houden.

Geen bestrijdingsmiddelen en medicijnresten in het water

In 2017 bleek uit de jaarlijkse waterkwaliteitsrapportage dat bij maandelijkse controles in de regio Delfland maar liefst 16 bestrijdingsmiddelen in concentraties boven de norm werden aangetroffen (voor elk bestrijdingsmiddel geldt een specifieke norm). Daarnaast worden er nog andere bestrijdingsmiddelen aangetroffen.De AWP Delfland pleit voor schoon water zonder bestrijdingsmiddelen. Ook zogenoemde 'medicijnresten' (uitgeplaste medicijnen) vormen steeds meer een probleem. De meeste medicijnresten worden niet afgebroken in de huidige afvalwaterzuiveringen. Het is technisch mogelijk - maar wel duur! - om de afvalwaterzuivering uit te breiden met een extra 'vierde trap' waarin medicijnresten wél onschadelijk worden gemaakt. Delfland heeft al een succesvolle pilot uitgevoerd met ozon en UV-licht, dus het kan gewoon!

Regenwater is geen afvalwater en hoort niet in het riool

Door klimaatverandering zullen lokale hoosbuien vaker voorkomen. Toch moet dit water niet via het riool worden afgevoerd, immers ook langdurige droogte komt steeds vaker voor. Beter is om het regenwater te bewaren in waterbergingen op het dak of in de grond. Bovendien is het duur om het schone regenwater naar de afvalwaterzuivering te pompen, waar het dan het andere afvalwater 'verdunt' zodat de zuiveringsprocessen minder efficiënt verlopen. De AWP Delfland vindt dat er meer aandacht en meer geld moet komen om regenpijpen van huizen en flats los te koppelen van het riool.

Foto's


Algemene Waterschapspartij Delfland

AWP niet politiek wel deskundig

Uw gekozen vertegenwoordigers van de AWP zijn aanspreekbaar op de plannen en besluiten van Delfland, en kunnen die ook aan u uitleggen. Heeft u iets gezien dat volgens u anders zou moeten worden opgelost? Heeft u een probleem met het waterschap en komt u er niet uit? U mag ons altijd schrijven, bellen, e-mailen of twitteren.

De kandidaten 1 t/m 5 van de AWP Delfland (klik op de foto om het filmpje te zien!)

De AWP Delfland wil een brug slaan tussen Delfland en de burgers! 

De AWP Delfland wil de betrokkenheid van bewoners en bedrijven bij het waterschap vergroten en daarvoor benaderbaar en aanspreekbaar zijn. Verder wil de AWP erop toezien dat het hoogheemraadschap van Delfland zich bepaalt tot zijn kerntaken en dat de kerntaken sober en doelmatig worden uitgevoerd. Zo wil de AWP Delfland zorgdragen voor een beperking van de lastenstijging.

Wilt u weten waar wij ons de afgelopen jaren zoal mee bezig hebben gehouden? Ga naar onze nieuwsberichten voor een overzicht!

U kunt ons ook volgen op Facebook en op Twitter.