Delfland

Algemene Waterschapspartij Delfland

AWP niet politiek wel deskundig

De AWP Delfland streeft naar een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
De AWP wil méér natuur langs de waterkant, méér inzet op klimaatverandering en terugwinnen van energie en grondstoffen op de waterzuivering. Suggesties of een goed idee? Neem contact met ons op!

Uitslag waterschapsverkiezingen: AWP Delfland wint drie zetels.

VV-leden: Hans Middendorp (fractievz), Antoinette Jans, Ko Heijboer (fractiepm)
Commissieleden: Frans van Kasteren, Anne van Hagen, Poul de Haan (fractiesecr)

Je kunt ons ook volgen op Facebook en op Twitter!

Afdelingsbestuur (per 6 februari 2020): George de Ceuninck van Capelle (vz), Frans van Kasteren (pm), Poul de Haan (secr), Anton Janssen (algemeen lid en wrnd vz)


Lees verder Onze speerpunten Nieuws

Doe mee met de AWP! Samen voor water en klimaat.
Word lid voor maar 25 euro per jaar.

Word lid!

Agenda

Nieuws en opiniestukken

Erasmusvaart te duur, blijkt uit rapport Deltares

Nieuws Mooi idee, maar AWP waarschuwde terecht voor de hoge kosten 3 oktober 2021 – Het was een mooi idee om de kanalen in het Westland en Den Haag weer a...

AWP-bericht Verenigde Vergadering 30 sept. 2021

Nieuws 30 september 2021 – De VV stond in het teken van drie moties: Het IPCC rapport over klimaatverandering was reden voor een signaal dat Delfland ...

Blauwalg groot probleem in Delftse Hout, AWP wil water verversen

Nieuws AWP wil meer doorstroming om water te verversen Delfland, 8 sept 2021 – “Treurig”, vindt Anne van Hagen van de AWP Delfland het. Gister en vand...

AWP wil veel meer doorstroming in zwemplassen Wollebrand en Prinsenbos

Nieuws ‘Blauwalgen houden niet van stromend water’, zegt Delfland Delfland, 25 aug 2021 – “Treurig”, vindt Anne van Hagen van de AWP Delfl...

Negatief zwemadvies op veel locaties in de Haagse regio 

Nieuws Waterkwaliteit lastig dossier voor Delfland Delfland, 12 aug. 2021 – De provincie Zuid-Holland heeft een tiental buitenwateren aangewezen om in...

Toxiciteit door bestrijdingsmiddelen in Delfland nog veel te hoog  

Nieuws AWP Delfland wil dat glastuinbouw meebetaalt aan extra maatregelen 6 juli 2021 – Het hoogheemraadschap van Delfland rapporteert ieder jaar over...

Onze kandidaten

1. Hans Middendorp (Voorburg West)

lees verder

2. Antoinette Jans (Den Haag Bezuidenhout)

lees verder

3. Ko Heijboer (Maassluis)

lees verder

4. Poul de Haan (Delft)

lees verder

5. Frans van Kasteren (Rijswijk)

lees verder

6. Anne van Hagen-Rooijen (Schiedam)

lees verder

7. Gelske van Beusekom (Delft)

lees verder

8. André Faber (Den Haag)

lees verder

9. Loes Elshof (Delfgauw)

lees verder

10. Johan van Dalen (Maassluis)

lees verder

11. Edzo Ebbens (Schiedam)

lees verder

12. Mark Lucassen (Voorburg Essensteijn)

lees verder

13. Anton Janssen (Den Haag Leidschenveen)

lees verder

14. Marie-Lène Onland (Den Haag Wateringseveld)

lees verder

15. Peter van Bruggen (Delft)

lees verder

16. Sipke van der Werf (Voorburg West)

lees verder

17. George de Ceuninck van Capelle (Den Haag Bezuidenhout-West)

lees verder

18. 'kWaak

lees verder
Regionale Speerpunten van de AWP Delfland

Waterschapsbelasting voor huishoudens in Delfland omlaag

Delfland is met stip het duurste waterschap van Nederland. Huishoudens betalen al gauw meer dan 100 euro meer dan andere waterschappen in Zuid-Holland. De Algemene Waterschapspartij AWP wil daarom voor de komende vier jaar voor alle huishoudens de nullijn aanhouden.

Nuttige stoffen en energie terugwinnen uit rioolwater

Rioolwater zit vol met grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden. De AWP wil beginnen met het fosfaat en de vezels van WC-papier terug te winnen voor hergebruik. Bijkomend voordel is dat er dan minder slib overblijft, dat per vrachtwagen naar de vuilverbranding in Dordrecht gaat. Ook kan er veel meer energie uit rioolwater worden gewonnen, door het slib beter te vergisten waardoor er meer groengas vrijkomt en door de warmte uit het afvalwater te halen met een warmtewisselaar.

Verwijder kroos en rode rivierkreeftjes uit de waternatuur

Bekend voorbeeld zijn de grachten in de binnenstad van Delft, die in warme en zonnige zomers helemaal dichtgroeien met kroos. Kroos is een niet-inheems plantje, dat snel groeit. Met het verwijderen van het kroos worden ook de voedingsstoffen nitraat (N) en fosfaat (P) uit water geoogst (dezelfde voedingsstoffen als in mest). Misschien zou kroos kunnen worden gebruikt als groenbemester? De rode rivierkreeftjes vormen een plaag in de vele sloten van de regio Delfland. Bovendien vreten ze alle waterplanten op en er zijn zoveel kreeftjes, dat bijvoorbeeld het aantal vissen sterk afneemt. Kreeftjes uit de 'Hollandse polder' kunnen een aantrekkelijk streekproduct worden. De AWP Delfland pleit voor samenwerking met beroepsvissers en sportvissers om de aantallen rivierkreeftjes binnen de perken te houden.

Geen bestrijdingsmiddelen en medicijnresten in het water

In 2017 bleek uit de jaarlijkse waterkwaliteitsrapportage dat bij maandelijkse controles in de regio Delfland maar liefst 16 bestrijdingsmiddelen in concentraties boven de norm werden aangetroffen (voor elk bestrijdingsmiddel geldt een specifieke norm). Daarnaast worden er nog andere bestrijdingsmiddelen aangetroffen.De AWP Delfland pleit voor schoon water zonder bestrijdingsmiddelen. Ook zogenoemde 'medicijnresten' (uitgeplaste medicijnen) vormen steeds meer een probleem. De meeste medicijnresten worden niet afgebroken in de huidige afvalwaterzuiveringen. Het is technisch mogelijk - maar wel duur! - om de afvalwaterzuivering uit te breiden met een extra 'vierde trap' waarin medicijnresten wél onschadelijk worden gemaakt. Delfland heeft al een succesvolle pilot uitgevoerd met ozon en UV-licht, dus het kan gewoon!

Regenwater is geen afvalwater en hoort niet in het riool

Door klimaatverandering zullen lokale hoosbuien vaker voorkomen. Toch moet dit water niet via het riool worden afgevoerd, immers ook langdurige droogte komt steeds vaker voor. Beter is om het regenwater te bewaren in waterbergingen op het dak of in de grond. Bovendien is het duur om het schone regenwater naar de afvalwaterzuivering te pompen, waar het dan het andere afvalwater 'verdunt' zodat de zuiveringsprocessen minder efficiënt verlopen. De AWP Delfland vindt dat er meer aandacht en meer geld moet komen om regenpijpen van huizen en flats los te koppelen van het riool.

Foto's


Algemene Waterschapspartij Delfland

AWP niet politiek wel deskundig

Uw gekozen vertegenwoordigers van de AWP zijn aanspreekbaar op de plannen en besluiten van Delfland, en kunnen die ook aan u uitleggen.
Heeft u iets gezien dat volgens u anders zou moeten worden opgelost?
Heeft u een probleem met het waterschap en komt u er niet uit?
U mag ons altijd schrijven, bellen, e-mailen of twitteren.

De kandidaten 1 t/m 5 van de AWP Delfland (klik op de foto om het filmpje te zien!)

De AWP Delfland wil een brug slaan tussen Delfland en de burgers! 

De AWP Delfland wil de betrokkenheid van bewoners en bedrijven bij het waterschap vergroten en daarvoor benaderbaar en aanspreekbaar zijn.
Verder wil de AWP erop toezien dat het hoogheemraadschap van Delfland zich bepaalt tot zijn kerntaken en dat de kerntaken sober en doelmatig worden uitgevoerd.
Zo wil de AWP Delfland zorgdragen voor een beperking van de lastenstijging.

Wilt u weten waar wij ons de afgelopen jaren zoal mee bezig hebben gehouden? Ga naar onze nieuwsberichten voor een overzicht!

U kunt ons ook volgen op Facebook en op Twitter.