Delfland

Algemene Waterschapspartij Delfland

AWP Delfland wint 3 zetels

Op 22 maart 2019 zijn de waterschapsverkiezingen gehouden. De opkomst in Delfland lag fors hoger. De AWP Delfland heeft daar helaas niet van geprofiteerd. Toch heeft de AWP 12,4% van de stemmen gehaald en blijven wij met drie zetels (van de 21 verkiesbare zetels) een factor van belang in de Verenigde Vergadering van Delfland. Wij danken ons campagneteam en alle vrijwilligers voor hun tomeloze energie en inzet om de speerpunten van de AWP onder de aandacht te brengen van de kiezers.

Lees ook: Verkiezingsuitslag hoogheemraadschap van Delfland (25 maart 2019)

Na een langdurig formatieproces met alle voorzitters van de 8 politieke partijen en 3 categorieën was op 9 mei eindelijk de kogel door de kerk en zijn vier leden uit de Verenigde Vergadering aangewezen als lid van het Dagelijks Bestuur (DB). Tot onze teleurstelling was er geen plaats voor de AWP Delfland in het DB.

Lees ook: AWP Delfland niet in het Dagelijks Bestuur (10 mei 2019)

AWP niet politiek wel deskundig

Meer lezen over waar wij ons voor inzetten?
Check dan de
nieuwsberichten onderaan deze pagina!
Je kunt ons ook volgen op Facebook en op Twitter.


Lees verder Onze speerpunten Nieuws

De Algemene Waterschapspartij zoekt mensen met hart voor water.

Doe jij ook mee? Steun de AWP met jouw bijdrage van 25 euro per jaar!

Word lid!

Agenda

18 december 2019
Kerstborrel AWP Delfland

Nieuws en opiniestukken

AWP-bericht Verenigde Vergadering op 21 nov 2019

Nieuws Op  21 november kwam de Verenigde Vergadering van Delfland weer bijeen. De Algemene Waterschapspartij Delfland heeft een amendement en een motie ing...

Groeiende belastingkloof tussen burgers en bedrijven in Delfland

Nieuws 21 nov. 2019 – De tarieven van de waterschapsbelasting van het hoogheemraadschap Delfland blijven komend jaar gelijk. Maar wat niet zichtbaar i...

Veel vissterfte in Delfland door 'roekeloos maaien'

Nieuws Vissenmishandeling eenvoudig te voorkomen 12 nov. 2019 – Steeds weer zijn er incidenten met vissterfte in de regio Delfland. Vaak is ‘roekelo...

Huishoudens betalen ongemerkt steeds meer aan Delfland

Nieuws 16 okt. 2019 – Ongemerkt komt een steeds groter deel van de waterschapslasten op het bordje van huishoudens, stelt Hans Middendorp van de Algem...

Delfland kiest bedrijfszekere vispassage in plaats van innovatieve oplossing

Nieuws 27 sept. 2019 – De meerderheid van het Algemeen Bestuur van Delfland koos voor een dure maar ‘bedrijfszekere’ mechanische vispassag...

Boomawatering in Monster krijgt toch natuurlijke oever

Nieuws 22 sept. 2019 – Een klein deel van de Boomawatering tussen Monster en Poeldijk is niet meer dan een smalle sloot tussen de kassen. Die kassen v...

Onze kandidaten

1. Hans Middendorp (Voorburg West)

lees verder

2. Antoinette Jans (Den Haag Bezuidenhout)

lees verder

3. Ko Heijboer (Maassluis)

lees verder

4. Poul de Haan (Delft)

lees verder

5. Frans van Kasteren (Rijswijk)

lees verder

6. Anne van Hagen-Rooijen (Schiedam)

lees verder

7. Coline Lugassy (Schiedam)

lees verder

8. Gelske van Beusekom (Delft)

lees verder

9. Kees van der Plas (Delft)

lees verder

10. André Faber (Den Haag)

lees verder

11. Loes Elshof (Delfgauw)

lees verder

12. Johan van Dalen (Maassluis)

lees verder

13. Edzo Ebbens (Schiedam)

lees verder

14. Mark Lucassen (Voorburg Essensteijn)

lees verder

15. Anton Janssen (Den Haag Leidschenveen)

lees verder

16. Thabo Huisman (Den Haag Valkenbos)

lees verder

17. Marie-Lène Onland (Den Haag Wateringseveld)

lees verder

18. Cor Hoekzema (Maassluis)

lees verder

19. Marcel Tielemans (Den Haag Duinoord)

lees verder

20. Esther den Draak (Vlaardingen)

lees verder

21. Peter van Bruggen (Delft)

lees verder

22. Lammert Bouwer (Den Haag Scheveningen)

lees verder

23. Casper van den Herik (Den Haag Morgenstond)

lees verder

24. Sipke van der Werf (Voorburg West)

lees verder

25. Steven Klinge (Delft)

lees verder

26. Jeroen Schellart (Delft)

lees verder

27. Guido van der Wedden (Delft Olofsbuurt & Westerkwartier)

lees verder

28. George de Ceuninck van Capelle (Den Haag Bezuidenhout-West)

lees verder

29. 'kWaak

lees verder
Regionale Speerpunten van de AWP Delfland

Waterschapsbelasting voor huishoudens in Delfland omlaag

Delfland is met stip het duurste waterschap van Nederland. Huishoudens betalen al gauw meer dan 100 euro meer dan andere waterschappen in Zuid-Holland. De Algemene Waterschapspartij AWP wil daarom voor de komende vier jaar voor alle huishoudens de nullijn aanhouden.

Nuttige stoffen en energie terugwinnen uit rioolwater

Rioolwater zit vol met grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden. De AWP wil beginnen met het fosfaat en de vezels van WC-papier terug te winnen voor hergebruik. Bijkomend voordel is dat er dan minder slib overblijft, dat per vrachtwagen naar de vuilverbranding in Dordrecht gaat. Ook kan er veel meer energie uit rioolwater worden gewonnen, door het slib beter te vergisten waardoor er meer groengas vrijkomt en door de warmte uit het afvalwater te halen met een warmtewisselaar.

Verwijder kroos en rode rivierkreeftjes uit de waternatuur

Bekend voorbeeld zijn de grachten in de binnenstad van Delft, die in warme en zonnige zomers helemaal dichtgroeien met kroos. Kroos is een niet-inheems plantje, dat snel groeit. Met het verwijderen van het kroos worden ook de voedingsstoffen nitraat (N) en fosfaat (P) uit water geoogst (dezelfde voedingsstoffen als in mest). Misschien zou kroos kunnen worden gebruikt als groenbemester? De rode rivierkreeftjes vormen een plaag in de vele sloten van de regio Delfland. Bovendien vreten ze alle waterplanten op en er zijn zoveel kreeftjes, dat bijvoorbeeld het aantal vissen sterk afneemt. Kreeftjes uit de 'Hollandse polder' kunnen een aantrekkelijk streekproduct worden. De AWP Delfland pleit voor samenwerking met beroepsvissers en sportvissers om de aantallen rivierkreeftjes binnen de perken te houden.

Geen bestrijdingsmiddelen en medicijnresten in het water

In 2017 bleek uit de jaarlijkse waterkwaliteitsrapportage dat bij maandelijkse controles in de regio Delfland maar liefst 16 bestrijdingsmiddelen in concentraties boven de norm werden aangetroffen (voor elk bestrijdingsmiddel geldt een specifieke norm). Daarnaast worden er nog andere bestrijdingsmiddelen aangetroffen.De AWP Delfland pleit voor schoon water zonder bestrijdingsmiddelen. Ook zogenoemde 'medicijnresten' (uitgeplaste medicijnen) vormen steeds meer een probleem. De meeste medicijnresten worden niet afgebroken in de huidige afvalwaterzuiveringen. Het is technisch mogelijk - maar wel duur! - om de afvalwaterzuivering uit te breiden met een extra 'vierde trap' waarin medicijnresten wél onschadelijk worden gemaakt. Delfland heeft al een succesvolle pilot uitgevoerd met ozon en UV-licht, dus het kan gewoon!

Regenwater is geen afvalwater en hoort niet in het riool

Door klimaatverandering zullen lokale hoosbuien vaker voorkomen. Toch moet dit water niet via het riool worden afgevoerd, immers ook langdurige droogte komt steeds vaker voor. Beter is om het regenwater te bewaren in waterbergingen op het dak of in de grond. Bovendien is het duur om het schone regenwater naar de afvalwaterzuivering te pompen, waar het dan het andere afvalwater 'verdunt' zodat de zuiveringsprocessen minder efficiënt verlopen. De AWP Delfland vindt dat er meer aandacht en meer geld moet komen om regenpijpen van huizen en flats los te koppelen van het riool.

Foto's


Algemene Waterschapspartij Delfland

AWP niet politiek wel deskundig

Uw gekozen vertegenwoordigers van de AWP zijn aanspreekbaar op de plannen en besluiten van Delfland, en kunnen die ook aan u uitleggen. Heeft u iets gezien dat volgens u anders zou moeten worden opgelost? Heeft u een probleem met het waterschap en komt u er niet uit? U mag ons altijd schrijven, bellen, e-mailen of twitteren.

De kandidaten 1 t/m 5 van de AWP Delfland (klik op de foto om het filmpje te zien!)

De AWP Delfland wil een brug slaan tussen Delfland en de burgers! 

De AWP Delfland wil de betrokkenheid van bewoners en bedrijven bij het waterschap vergroten en daarvoor benaderbaar en aanspreekbaar zijn. Verder wil de AWP erop toezien dat het hoogheemraadschap van Delfland zich bepaalt tot zijn kerntaken en dat de kerntaken sober en doelmatig worden uitgevoerd. Zo wil de AWP Delfland zorgdragen voor een beperking van de lastenstijging.

Wilt u weten waar wij ons de afgelopen jaren zoal mee bezig hebben gehouden? Ga naar onze nieuwsberichten voor een overzicht!

U kunt ons ook volgen op Facebook en op Twitter.