Delfland

Eerste bever gezien in polders van Delfland! Algemene Waterschapspartij wil beverprotocol

Bevers zijn welkom, maar hoe kunnen mens en bever goed samenleven in dichtbevolkt gebied?

De Algemene Waterschapspartij heeft schriftelijke vragen gesteld over hoe Delfland wil omgaan met bevers. Lees hier de antwoorden van het College van Delfland.

14 mei 2020 – Fantastisch nieuws voor natuurliefhebbers! De bever is terug in Delfland. Uitgeroeid in Nederland in 1826 vanwege zijn pels, gaat het sinds de jaren ’90 weer goed met de bever in ons land. Bevers zijn beschermd en mogen niet worden bejaagd. En omdat bevers geen natuurlijke vijanden hebben (behalve de bruine beer en de wolf), verspreiden ze zich gestaag als een olievlek over het hele land.

,,Het is prachtig dat de bever terug is in onze natuur, het gebied van Delfland, maar de bever is ook een serieuze graver in dijken en kades”. Hans Middendorp, fractievoorzitter van de Algemene Waterschapspartij Delfland (AWP) noemt de bever wel ‘de kroon op de waternatuur in Delfland’. ,,Maar als er meer bevers komen – Als één bever een koppeltje wordt en de aantallen groeien zoals ook elders in Nederland – dan moet Delfland als waterbeheerder wel weten of en hoe ze wil ingrijpen.”

(bron: WOS 15 mei 2020)


Luister hier naar het radio-interview Poul de Haan over bever en beverprotocol (20 mei 2020)

In heel Nederland zijn er nu al meer dan 2000 bevers en ze nemen nog steeds in aantal toe. Zo zit er al een paar jaar een familie bevers in het moerasgebied ‘Land van Rhoon’ bij Rotterdam. De bever wordt dus al een paar jaar verwacht in Delfland en nu is de eerste bever gefilmd in de poldersloten tussen Ypenburg (Den Haag) en Nootdorp. Hetzelfde dier is waarschijnlijk eerder ook al gezien in de Schie bij het buurtschap Zweth ten noorden van Schiedam.

Het is strikt genomen ook niet de eerste bever in Delfland. Al in 2014 was er een bever doodgereden op de afrit A20 bij Vlaardingen.

Bever zwemt langs, eenden verbaasd!                                                          (bron: hoogheemraadschap van Delfland – klik op afbeelding)

 

Probleembevers

Een paar bevers zijn leuk, maar de ruimte voor bevers is wel beperkt in ons volle Delfland. Want bevers zijn grote beesten: mannetjes kunnen tot 1 meter lang worden en wegen dan 30 kg. Je wil geen beverhol in een kade, dijk of bijv. onderaan het talud van een snelweg. Om een idee te geven: een bever is 20x zwaarder dan een muskusrat en een bevergang is dus ook 20x groter. In december 2018 werden er enorme bevergangen aangetroffen bij Zwolle en Wijhe (zie foto).

In Limburg spreken ze inmiddels van probleembevers en verschillende beverfamilies zijn overgeplaatst naar Overijssel vanwege overlast. Maar ook in Overijssel hebben ze nu wel genoeg bevers en willen ze niet nog meer Limburgse bevers opnemen. Er wordt nu geëxperimenteerd met ‘beverbeheer’. Zo heeft waterschap Rivierenland begin 2020 maar liefst 17 bevers laten afschieten.

Bevergangen in de dijk (bron: De Stentor 18 dec. 2018)

 

Waterschap wil probleembevers afschieten (bron: de Gelderlander 7 jan. 2020)

 

Beverprotocol

De Algemene Waterschapspartij draagt de bever een warm hart toe en is blij met deze verrijking van de waternatuur. Maar natuurlijk wel zonder grote beverholen in onze dijken en kades!

  • Bevers hebben een flink territorium nodig om voldoende boombast te knagen. In de Biesbosch hebben bevers een gemiddelde territoriumgrootte van bijna 13 km oever, waarvan bijna 5 km bebost.
  • In Delfland is er niet zo heel veel ruimte voor bevers. Je hebt de Ackerdijkse plassen ten zuiden van Delfgauw en de Vlietlanden tussen Vlaardingen en Maassluis, maar veel meer echte moerasnatuur is er niet in Delfland. Het is dus zeker niet uitgesloten dat sommige bevers elders een plekje zoeken, zoals in een park bij een woonwijk of een overhoekje op een bedrijventerrein.

De AWP pleit voor integraal beleid voor alle overlastgevende soorten, of dat nou exoten zijn zoals de muskusrat of inheemse soorten die na 200 jaar weer terug zijn, zoals de bever. Wij hadden er juist nog in de VV vergadering in februari 2020 op aangedrongen om ook de bever op te nemen in het Exotenbeleid van Delfland.

Wij willen er daarom bij het hoogheemraadschap van Delfland op aandringen om snel een beverprotocol op te stellen. In het beverprotocol wordt vastgelegd hoe om te gaan met bevers bij toekomstige schade en overlast. En welke maatregelen kan Delfland nemen zodat afschieten van bevers niet nodig zal zijn? Ook moeten de muskusrattenvangers vanaf nu hun ogen open houden voor bevers.

De Algemene Waterschapspartij heeft schriftelijke vragen gesteld over hoe Delfland wil omgaan met bevers. Lees hier de antwoorden van het College van Delfland.

Kijk hier voor nog meer beverfilmpjes in Delfland!

 

 

 

 

Hans Middendorp, fractievoorzitter AWP Delfland

 

 

Bijengif Imidacloprid overal in het oppervlaktewater van Delfland

Nieuws Imidacloprid aangetroffen in alle meetpunten in het Westland Delfland, 12 juli 2020 – Sinds april 2018 is het gebruik van het bestrijdingsmidde...

Bigbags met ijzerzand tegen blauwalg in zwemwater

Nieuws Pilot om fosfaat uit het water te verwijderen 2 juli 2020 – Zwemmers en hengelsporters hebben een hekel aan blauwalg. Het ziet er vies uit en j...

Algemene Waterschapspartij wil wisselgeld terug van Delfland

Nieuws Huishoudens hebben € 5,5 miljoen teveel betaald 25 juni 2020 – Delfland had in 2019 een meevaller van maar liefst € 5,5 miljoen. Uit de jaa...

Haagse zwemroute voor glas-aaltjes te weinig waterplanten

Nieuws Meer schuilplaatsen nodig op reis door Den Haag 25 mei 2020 – Twee jaar duurt de reis van de glasaaltjes vanaf hun geboorteplaats in de Sargass...

Feestmaal voor reigers bij Monstersche sluis geeft veel overlast bij omwonenden

Nieuws Algemene Waterschapspartij wil vismigratie door sluis toestaan 23 april 2020 – In het voorjaar willen de meeste vissoorten van het buitenwater ...

AWP-bericht Verenigde Vergadering 23 apr. 2020

Nieuws De Verenigde Vergadering van 23 april was de eerste officiële vergadering van Delfland die wettelijk goedgekeurd op afstand mocht worden gehouden. A...