Delfland

Blauwalg groot probleem in Delftse Hout

AWP wil meer doorstroming om water te verversen

Delfland, 8 sept 2021 – “Treurig”, vindt Anne van Hagen van de AWP Delfland het. Gister en vandaag zijn het zomerse dagen, maar je kunt echt niet zwemmen in de Delftse Hout. Bij het zandstrand liggen dikke groenblauwe lagen op het water, als een surrealistisch schilderij. Blauwalg is een bacterie die vooral in de zomer in open water de kop opsteekt. Maar nu is het al een aantal weken niet zulk mooi weer geweest, en toch geldt er voor veel zwemlocaties in de Haagse regio een negatief zwemadvies. Je kunt er rode jeukende bulten van krijgen en diarree.

Blauwalg in de Delftse Hout (8 sept 2021, eigen foto)

 

Doorstroming

De Delftse Hout is stilstaand water. “Ik heb vorig jaar al gevraagd om meer doorstroming van alle zwemplassen in Delfland. Gewoon door er een tijdelijke mobiele pomp van Delfland op te zetten. Zulke mobiele pompen kunnen bij wateroverlast enorme hoeveelheden water wegpompen. In een kleine zwemplas zoals de Delftse Hout maakt dat zeker een verschil. En wie weet zou een fontein ook helpen om het zwemwater goed te mengen”.

Ook volgens de woordvoerder van Delfland is er onvoldoende doorstroom in het zwemwater. “Blauwalgen houden niet van stroming, maar het blijft natuur”. Van Hagen kan zich wel opwinden over het excuus ‘het blijft natuur’. “Hoezo? We kunnen rioolwater weer geschikt maken voor de teelt van tomaten. En als het moet, kan er zelfs weer drinkwater van worden gemaakt. En dan zou Delfland niet een kleine zwemplas zoals de Delftse Hout weer goed kunnen krijgen?”

Vissterfte door te weinig baggeren (AD, 31 aug. 2021)

 

Stilstaand water

Volgens Delfland zijn meer waterplanten de oplossing. In het AD zegt de woordvoerder van Delfland: “Meer natuur betekent dat er minder voeding is voor de blauwalg”. In de plas in de Delftse Hout zijn in 2019 voor bijna 1 miljoen euro natuurvriendelijke oevers aangelegd, en toch is er elk jaar weer blauwalg. Ook toen pleitte de AWP al voor meer doorstroming en meer menging van het water in de Delftse Hout.

Maar volgens Van Hagen is nog helemaal niet aangetoond dat waterplanten ook de explosie van blauwalgen in de zomer kunnen voorkomen. “Waterplanten nemen helemaal niet zoveel voedingsstoffen op uit het water. En dan moet je die waterplanten ook nog regelmatig weghalen en afvoeren, als je de voedingsstoffen wil verwijderen.”

De sportvissers van Sportvisserij Belangen Delfland klagen al jaren dat de Delftse Hout moet worden uitgebaggerd, als je echt iets aan de waterkwaliteit wil doen. Blijkbaar is de plas in 50 jaar tijd nog niet één keer gebaggerd. Ook pleiten de sportvissers voor een speciaal soort kalk (coccolietenkrijt) om jaarlijks over het water uit te spreiden.

Blauwalg in de Delftse Hout (8 sept 2021, eigen foto)

 

Fosfaat

Een ander idee sluit aan bij een experiment van Delfland bij zwemplas De Put in Rijswijk. Daar wordt ijzerzand gebruikt om voedingsstoffen zoals fosfaat uit het zwemwater te verwijderen. “Je zou het water dat een zwemplas ingepompt wordt, door een bak met ijzerzand kunnen laten stromen. Daar wordt de zwemplas meteen schoner van.” IJzerzand ontstaat als bijproduct bij de bereiding van drinkwater.

Het College van Delfland neemt de aanbevelingen van de AWP in overweging. “Wij staan er zeker voor open om het idee van AWP te bekijken”, zegt Marcel Belt. “Maar, het functioneren van een plas ligt vaak in meerdere oorzaken die je in beeld moet brengen. Mijn inzet is om goed onderbouwd mét de partners te komen met een goede aanpak voor het zwemwater in ons gebied. Alleen gezamenlijke inzet en financiering kan daarvoor zorgen.”

Naschrift: op 14 september meldde het AD dat er dode zwanen waren gevonden bij het Parkje Buitenhof bij de Titus Brandsmaschool in Delft. Ook daar liggen dikke drijflagen met blauwalgen op de sloten. Het is waarschijnlijk dat de giftige stoffen die de blauwalgen afgeven, tot botulisme-achtige verschijnselen hebben geleid. Onderzoek moet dit nog wel bevestigen.

Dode zwanen in Parkje Buitenhof in Delft (AD, 14 sept 2021)

 

 

Waar kunnen we waterbergen in Westland? Waar we er plezier van hebben!

Nieuws Waar we er plezier van hebben! 8 dec. 2021 – De gemeente Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland werken al jaren aan een calamiteitenber...

Veel te veel geborgde zetels in Delfland

Nieuws In een grijs verleden hadden de boeren het voor het zeggen in de waterschappen. Logisch, want toen betaalden de boeren ook alle rekeningen. Inmiddels...

Erasmusvaart te duur, blijkt uit rapport Deltares

Nieuws Mooi idee, maar AWP waarschuwde terecht voor de hoge kosten 3 oktober 2021 – Het was een mooi idee om de kanalen in het Westland en Den Haag weer a...

AWP-bericht Verenigde Vergadering 30 sept. 2021

Nieuws 30 september 2021 – De VV stond in het teken van drie moties: Het IPCC rapport over klimaatverandering was reden voor een signaal dat Delfland ...

AWP wil veel meer doorstroming in zwemplassen Wollebrand en Prinsenbos

Nieuws ‘Blauwalgen houden niet van stromend water’, zegt Delfland Delfland, 25 aug 2021 – “Treurig”, vindt Anne van Hagen van de AWP Delfl...

Negatief zwemadvies op veel locaties in de Haagse regio 

Nieuws Waterkwaliteit lastig dossier voor Delfland Delfland, 12 aug. 2021 – De provincie Zuid-Holland heeft een tiental buitenwateren aangewezen om in...