Delfland

De tarieven van Delfland kunnen wél omlaag!

Delfland is het duurste waterschap van Nederland

8 feb. 2015 – Delfland is ook in 2015 met stip het duurste waterschap. Maar de lasten kunnen wel anders worden verdeeld. De Algemene Waterschapspartij (AWP) Delfland vindt dat de burgers lang genoeg de grootste helft van de rekening hebben betaald. “Er kunnen zo vier tientjes af van de heffing voor ingezetenen”, zegt Hans Middendorp, lijsttrekker van de AWP Delfland.

Tien jaar geleden zijn grote uitgaven gedaan voor de bouw van een nieuwe waterzuivering in deHarnaschpolder (‘de grootste van Europa’). Verder zijn vanwege de toenemende hoosbuien ook vier grote waterbergingen aangelegd, zijn er nieuwe gemalen gebouwd en zijn op een aantal plekken de boezemkanalen verbreed. Daardoor heeft Delfland een grote schuld opgebouwd van bijna 500 miljoen euro,  twee keer de jaarlijkse begroting.

Inmiddels heeft Delfland de tering naar de nering gezet, is de organisatie afgeslankt en zijn een aantal grote uitvoeringsplannen geschrapt. Maar er is nog geen geld om te beginnen met het aflossen van de schuld. Gelukkig is de rente nu erg laag.

De waterzuivering Harnaschpolder in Rijswijk langs de A4 is  de ‘grootste afavalwaterzuivering van Europa’. En ook de duurste, helaas. (foto: Delfland)

Delfand financieel uit de gevarenzone

Nu de ergste financiële problemen achter de rug zijn, vindt de AWP Delfland dat de burgers wel lang genoeg de grootste helft van de rekening hebben betaald. Vooral de 40.000 bedrijven in Delfland hebben jarenlang uit de wind gezeten.

“Jarenlang hebben de burgers extra betaald om de boeren te ontzien. Als gevolg daarvan hoefden ook de bedrijven minder te betalen. Inmiddels zijn de tarieven voor de boeren landelijk aangepast, dus nu kunnen we terug naar normaal”, zegt Guido van der Wedden van de AWP Delfland.

Burgers en bedrijven moeten eerlijk delen

De AWP stelt voor dat burgers en bedrijven elk een gelijk deel van de inkomsten uit de waterschapsbelasting moeten opbrengen, want bedrijven profiteren net zo goed van droge voeten. Nu betalen de burgers nog 57,5% en de bedrijven maar 36,5% van de jaarlijkse begroting van 240 miljoen euro. De boerenbedrijven dragen 6% bij.

Wettelijk is bepaald dat de bijdrage van burgers in een groot waterschap als het hoogheemraadschap van Delfland tussen de 40% en 50% moet liggen, met speciale redenen mag dit met maximaal 10% verhoogd worden. Nu betalen alle burgers samen maar liefst 57% van de watersysteemheffing.

De AWP Delfland vindt niet dat niet langer nodig is: 50% van de watersysteem is voldoende, daarmee kan de watersysteemheffing voor “Ingezetenen” een paar tientjes omlaag!

 

Bijengif Imidacloprid overal in het oppervlaktewater van Delfland

Nieuws Imidacloprid aangetroffen in alle meetpunten in het Westland Delfland, 12 juli 2020 – Sinds april 2018 is het gebruik van het bestrijdingsmidde...

Bigbags met ijzerzand tegen blauwalg in zwemwater

Nieuws Pilot om fosfaat uit het water te verwijderen 2 juli 2020 – Zwemmers en hengelsporters hebben een hekel aan blauwalg. Het ziet er vies uit en j...

Algemene Waterschapspartij wil wisselgeld terug van Delfland

Nieuws Huishoudens hebben € 5,5 miljoen teveel betaald 25 juni 2020 – Delfland had in 2019 een meevaller van maar liefst € 5,5 miljoen. Uit de jaa...

Haagse zwemroute voor glas-aaltjes te weinig waterplanten

Nieuws Meer schuilplaatsen nodig op reis door Den Haag 25 mei 2020 – Twee jaar duurt de reis van de glasaaltjes vanaf hun geboorteplaats in de Sargass...

Algemene Waterschapspartij vraagt om beverprotocol voor Delfland

Nieuws Bevers zijn welkom, maar hoe kunnen mens en bever goed samenleven in dichtbevolkt gebied? De Algemene Waterschapspartij heeft schriftelijke vragen ge...

Feestmaal voor reigers bij Monstersche sluis geeft veel overlast bij omwonenden

Nieuws Algemene Waterschapspartij wil vismigratie door sluis toestaan 23 april 2020 – In het voorjaar willen de meeste vissoorten van het buitenwater ...