Delfland

Veel meer controle nodig op vervuiling door bestrijdingsmiddelen in Delfland

Schoon water stroomt eerst door glastuinbouwgebied en dan pas naar natuurgebieden, zoals de Akkerdijkse plassen

De AWP Delfland protesteert al jaren tegen de vervuiling met bestrijdingsmiddelen in Delfland. “Telkens zegt het College dat we op de goede weg zitten, maar dat er meer moet gebeuren. Dat vinden wij ook: Delfland moet extra controleurs inzetten”, zeggen Hans Middendorp en Anne van Hagen van de AWP Delfland.

Delfland meet al jaren veel te grote hoeveelheden aan bestrijdingsmiddelen in het slootwater. De meest recente rapportage laat ook weer zien dat de waterkwaliteit de afgelopen vier jaar niet is verbeterd, met een cocktail van 11 bestrijdingsmiddelen in hogere concentraties dan toegestaan.

Lees ook: Giftig Westlands water niet schoon te krijgen!  (Omroep West, maart 2022)

 

Natuurmonumenten doet noodoproep

Boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten doet een noodoproep om per direct de stromingsrichting van het water aan te passen. “Schoon water uit het Brielse Meer stroomt nu eerst door het glastuinbouwgebied in het Westland, wordt daar vervuild met bestrijdingsmiddelen en stroomt dan door naar onze natuurgebieden in Midden-Delfland, zoals de Akkerdijkse plassen. Dat is desastreus voor de natuur en voor ons niet langer acceptabel.”

De pomp om het water uit het Brielse Meer te pompen werd in 1988 geplaatst om het kassengebied in het Westland van schoon water te voorzien. Echter, sinds 2013 zijn kwekers verplicht om hun regenwater in bassins vast te houden. Zij zijn hierdoor minder afhankelijk van inlaatwater. “Zet die pomp dus uit! Het geld dat daarmee bespaard wordt, kan Delfland gebruiken voor de inzet van meer handhavers”.

Extra handhavers nodig

Delfland geeft aan dat de glastuinbouw de oorzaak is van de vervuiling met bestrijdingsmiddelen, en zet daarom controleurs in om lekkages en illegale lozingen op te sporen.“Op papier heel mooi, maar in praktijk zien wij helaas te weinig resultaat. Zodra de handhavers hun hielen lichten, verslechtert de situatie ter plekke vaak weer”, aldus Anneklaar Wijnants, provinciaal ambassadeur bij Natuurmonumenten.

Volgens haar is een fundamentelere aanpak nodig: met minder vrijblijvendheid, meer handhaving en veel hogere boetes. Wijnants: “Dat kost extra geld, maar dat mag ook wel. Waterkwaliteit beslaat nog geen 6% van de totale begroting van Delfland: 14,2 miljoen van de totale 245,6 miljoen. Dit is veel te weinig gezien de enorme opgave.

 

AWP Delfland wil dat vervuiler betaalt

“Wij steunen het pleidooi van Natuurmonumenten”, zegt Anne van Hagen, commissielid Waterkwaliteit voor de AWP. “Ondanks dat Delfland al jaren goed samenwerkt met de kwekers uit de glastuinbouw, is het resultaat gewoon niet goed genoeg.”

“Er wordt heel veel geld uitgegeven aan controle, en dat wordt voor 90% betaald door de inwoners van Delfland via de watersysteemheffing. Wij willen dat het principe ‘de vervuiler betaalt’ hier ook wordt toegepast”.

“Gemiddeld krijgt een tuinder maar 1x in de vier jaar een controle”, vervolgt Middendorp. “Dat is natuurlijk veel te weinig! Er zijn minstens tien extra controleurs nodig en ons idee is dat de extra kosten om die extra controleurs in te huren ook door de sector glastuinbouw moet worden betaald. Leuker kunnen we het niet maken, maar het moet gewoon beter!”

Lees ook: Boswachter doet oproep om stroom giftig water naar Midden-Delfland te stoppen (AD juni 2022)

 

 

 

 

 

Hans Middendorp, fractievoorzitter AWP Delfland

Word jij actief voor het waterschap Delfland?

Nieuws Samen voor water, klimaat en natuur 1 maart 2022 – Het moet beter! We worden ingehaald door de klimaatverandering, en hoe wij omgaan met water ...

Nieuwbouw rioolwaterzuivering De Groote Lucht veel duurzamer

Nieuws Oude rioolzuivering technisch verouderd en versleten De rioolwaterzuivering De Groote Lucht (DGL) tussen Vlaardingen en Maassluis loopt op z’n ...

Waar gaat Delfland baggeren in 2022?

Nieuws Alle sloten aangegeven op kaart 28 jan 2022 – In 2022 worden er sloten gebaggerd in Westland, Rijswijk, Schiedam, Midden-Delfland, Pijnacker-No...

Betere waterkwaliteit in Delfland niet vanzelf

Nieuws Delfland moet tuinders veel vaker controleren 24 jan 2021 – De waterkwaliteit in het gebied van Delfland, vanaf Den Haag tot aan Delfshaven en ...

Waar kunnen we waterbergen in Westland? Waar we er plezier van hebben!

Nieuws Waar we er plezier van hebben! 8 dec. 2021 – De gemeente Westland en het hoogheemraadschap van Delfland zoeken al jaren naar ruimte voor calami...

Veel te veel geborgde zetels in Delfland

Nieuws In een grijs verleden hadden de boeren het voor het zeggen in de waterschappen. Logisch, want toen betaalden de boeren ook alle rekeningen. Inmiddels...