Noorderzijlvest

Margreet Homan

Waterschappen en dus ook waterschapspartijen moeten dringend werk maken van regenwateropvang. En alles in het werk stellen om zoveel mogelijk regenwater op te vangen en te bewaren voor droge tijden. Niet ver bij mijn woonplaats De Wilp vandaan, ligt De Onlanden, van oorsprong agrarisch gebied maar nu natuurgebied met specifieke doel om als  waterberging te kunnen fungeren. Het ligt tussen Groningen, Eelde en het Leekstermeer in en is 1.700 hectare groot. Een voorbeeld van samenwerking tussen boeren, natuur en recreatie.

Daarnaast is het zaak om hemelwater niet via het riool af te voeren maar op te slaan voor onderhoud van tuinen etc. Ook zouden Nederlanders overtuigd moeten worden om hun stenen tuinen te vergroenen en zo een eigen bijdrage te leveren aan waterafvoer en opslag. Het initiatief van de gemeente Son en Breugel is het navolgen waard. Deze gemeente heeft besloten om middels aparte tarieven voor afval- en hemelwater de inwoners die hun hemelwater hebben afgekoppeld te belonen dan wel het ontkoppeling stimuleren: want zij hoeven minder afvalheffing te betalen. Vanaf 2019 voert de gemeente twee aparte tarieven in. Eén voor afvalwater en één voor hemelwater.

Zaterdag 16 februari was er een interessant gesprek op Radio 1, bij MAX. Met de titel: Strijd tegen het wassende water begint pas net.

Luister maar (kopieer onderstaande link in browser): https://www.nporadio1.nl/nieuwsweekend/onderwerpen/491104-strijd-tegen-het-wassende-water-begint-pas-net