AWP Schieland en de Krimpenerwaard
De plannen voor 2020 en de volgende jaren:
· De AWP HHSK zet zich in voor de watersporters en sportvissers op en rondom de Kralingse Plas. Een taai dossier, maar wij willen de functies zeilen en sportvissen in 2020 vastleggen in de toepasselijke regelgeving en zodat er weer gevaren kan worden zonder gehinderd te worden door waterplanten en maaisel. En er voor de sportvissers weer voldoende schoon en zuurstofrijk water is. De natuur laat zich moeilijk sturen, dus het eindresultaat zal nog niet 1,2,3 zichtbaar zijn. Wat wel zichtbaar zal zijn is de inspanning van de AWP bij dit dossier.
· De Kader Richtlijn Water (KRW) wordt binnenkort geëvalueerd de AWP HHSK wil van het begin af aan betrokken zijn bij deze evaluatie.
· Het komend jaar zet de AWP HHSK de zeespiegelstijging hoog op de agenda. Zelfs wanneer alle klimaatmaatregelen op 1 januari 2021 volledig zouden zijn ingevoerd, dan nog zal de zeespiegel blijven stijgen met alle gevolgen van dien. Daarom mag onze aandacht voor dit onderwerp niet verslappen. In het maritiem museum Amsterdam is tot mei 2020 een indrukwekkende tentoonstelling te zien van de fotograaf Kadir van Loohuizen. Hij vraagt op indringende wijze aandacht voor deze problematiek.Het Hoogwater Beschermingsplan (HWBP) wordt geëvalueerd en aangepast. De AWP HHSK wil betrokken zijn bij de ontwikkelingen het nieuwe plan.
· Maatregelen om hittestress tegen te gaan in het stedelijk gebied staan hoog op de agenda. Wij zetten ons in voor de vergroening van tuinen en het afkoppelen van de hemelwaterafvoeren.
· De AWP HHSK is van mening dat bedrijven die grote objecten realiseren, wij praten dan over de ‘verdozing van Nederland’ , effectief kunnen bijdragen aan de verbetering van het leefklimaat, door op grote daken hetzij zonnepanelen aan te brengen, hetzij een groen-dak met waterberging aan te brengen. Deze daken substantieel bij aan het tegengaan van hittestress.
· Het veenweidegebied verdient meer aandacht. Inmiddels zijn er grote vorderingen gemaakt met zgn. onderwater drainage, zodat tijdens de natte periode water kan worden afgevoerd, en in tijden van droogte, weer water kan worden ingelaten. Daarmee wordt de ongewenste bodemdaling voor een belangrijk deel tegengegaan. De AWP HHSK wil de implementatie nu realiseren.
De AWP niet politiek wel deskundig
#zeespiegelstijging #hittestress #veenweidegebied #bodemdaling
Doe mee met de AWP !
AWP voor water, klimaat en natuur
Voor maar 45 euro per jaar
Jongeren: 25 euro per jaar
Plus welkomstkorting!
Er zijn grote uitdagingen om de waterkeringen en de omliggende omgeving klimaatbestendig te houden. Waterveiligheid is een primaire verantwoordelijkheid van het Hoogheemraadschap. Daar waar mogelijk combineren wij het onderhoud van dijken met de aanleg van recreatiemogelijkheden, mits de waterveiligheid niet in het geding komt. Uiteindelijk blijft ‘ruimte voor de dijken’ een belangrijk thema bij waterveiligheid. Wij leven binnen Schieland en de Krimpenerwaard in één van de laagst gelegen gebieden van Nederland waar bodemdaling een stuk van de dagelijkse werkelijkheid is. Daar waar dat mogelijk is, moeten in samenspraak met inwoners, in plaats van verlaging van het waterpeil, alternatieve oplossingen toegepast worden om verdere bodemdaling tegen te gaan. Wanneer het waterpeil verlaagd wordt dan zal de bodem sneller dalen. Het is een feit dat de zeespiegel stijgt. Er zijn grenzen aan het verlagen van het waterpeil. Wij maken ons sterk dat er passende oplossingen moeten komen voor de agrarische sector.
De stad en de agrarische sector hebben last van de gevolgen van klimaatverandering zoals mislukte oogsten en schade aan openbare ruimte en vastgoed. Er is op dit moment veel inhoudelijke kennis om dit soort vraagstukken door te vertalen naar waterschapsbeleid. Daar ligt voor de AWP een belangrijke taak. Hittestress tegengaan door o.a. vergroening van daken en tuinen of andere manieren waarop je langer water kan vasthouden. Subsidiemaatregelen zien wij niet als een taak van de waterschappen maar als een taak van de gemeentelijke- provinciale- en landelijke overheid. Wij zijn een groot voorstander voor het inzetten van innovatieve technieken om natuurvriendelijke omgeving en oevers in onze omgeving te realiseren. In dit kader van schoon water, vinden wij het belangrijk dat de vervuiler betaalt. Dat is een belangrijke motivatie om vervuiling tegen te gaan. Schoon water is van levensbelang voor de gezondheid van de mens, dat is waar wij ons sterk voor maken.
De burger moet in duidelijke en heldere taal ingelicht en betrokken worden over de risico’s en kansen om waterproblemen te voorkomen. Juist de inwoners weten vaak beter wat er aan de hand is in hun gebied of wijk, dan deskundigen. Op die manier kunnen kennis en noodzakelijke maatregelen goed gecombineerd worden.
Verjonging stopt vergrijzing dat is onze slogan. Alle aanwezige kennis met betrekking tot water moet worden overgedragen aan de nieuwe generaties. De oudere generaties moeten klaar staan voor de nieuwe generaties om hiermee te helpen. Jongeren moeten daarnaast van jongs-af-aan geïnteresseerd worden voor water.
Water is overal in de grond, in de rivier, in de zee, vanuit de hemel, uit eigen kraan etc. daarom gaan wij voor waterkwaliteit en het ‘hergebruik’ van water. Hierbij hebben wij een aantal specifieke aandachtspunten: De AWP vindt het van groot belang om bijv. medicijnresten uit het afvalwater te verwijderen. Iedere inwoner moet op redelijke afstand over schoon recreatie water kunnen beschikken. Het herstel van bio-diversiteit gaat in onze visie samen met het beheer van de waterschapsgronden. Verzilting van de rivieren en het grondwater wordt bij een veranderend klimaat een steeds belangrijker punt van aandacht. Dat geldt voor inwoners, agrariers tuinders en bedrijven. In de komende periode 2019-2023 zal hieraan grote aandacht gegeven moeten worden. Daarnaast zijn er nog een aantal, meer algemene zaken die onze aandacht hebben: De AWP HHSK is een groot voorstander om alle leden van het algemeen bestuur, net als met alle andere verkiezingen in ons land, rechtstreeks te laten kiezen. Wanneer belangenverenigingen of groepen invloed willen hebben dan kunnen zij zich net als anderen dat doen, als partij, deelnemen aan de algemene verkiezingen voor de waterschappen. Voor wat betreft het opwekken van energie, zien wij het niet als primaire taak van de waterschappen om energie producent te worden. Wij zijn geen voorstander van het verhogen van belastingen voor de inwoners.
1. Basisveiligheid is waterveiligheid.
Water is overal, dit betekent dat wij flinke uitdagingen hebben door klimaatverandering zoals zeespiegelstijging, bodemdaling, droogte, en hoosbuien. Er zijn grote uitdagingen om de waterkeringen en de omliggende omgeving klimaatbestendig te houden.
Wij vinden het van het grootste belang om de waterveiligheid, nauwlettend te volgen, zoals:
2. Klaar voor de klimaatverandering.
De stad en de agrarische sector hebben last van de gevolgen van klimaatverandering zoals mislukte oogsten en schade aan openbare ruimte en vastgoed. Er is op dit moment veel inhoudelijke kennis om dit soort vraagstukken door te vertalen naar waterschapsbeleid. Daar ligt voor de AWP een belangrijke taak.
3. De burger bereiken en betrekken.
De burger moet in duidelijke en heldere taal ingelicht en betrokken worden over de risico’s en kansen om waterproblemen te voorkomen. Juist de inwoners weten vaak beter wat er aan de hand is in hun gebied of wijk, dan deskundigen. Op die manier kunnen kennis en noodzakelijke maatregelen goed gecombineerd worden.
4. Bereid je voor op de toekomst.
Verjonging stopt vergrijzing dat is onze slogan. Alle aanwezige kennis met betrekking tot water moet worden overgedragen aan de nieuwe generaties. De oudere generaties moeten klaar staan voor de nieuwe generaties om hiermee te helpen. Jongeren moeten daarnaast van jongs-af-aan geïnteresseerd worden voor water.
5. Water maakt deel uit van de omgeving.
Water is overal in de grond, in de rivier, in de zee, vanuit de hemel, uit eigen kraan etc. daarom gaan wij voor waterkwaliteit en het ‘hergebruik’ van water.